Ποιες τροφές μας φουσκώνουν;

Νιώθετε την κοιλιά σας πρησμένη; Δείτε ποιες τροφές είναι οι συνήθεις ύποπτοι για το «φούσκωμα».
Ποιες τροφές μας φουσκώνουν;
Πρήξιμο, «φούσκωμα», τυμπανισμός. Όπως και να το χαρακτηρίσουμε η αίσθηση είναι ίδια: ενοχλητική. Κάποιες μέρες τα πράγματα είναι καλύτερα, κάποιες χειρότερα. Τι μπορεί να φταίει;

Συνήθως, η διατροφή. Συγκεκριμένα είδη τροφίμων ευθύνονται για αυτό το «φούσκωμα» στην περιοχή, το οποίο δεν συνδέεται βέβαια σε καμία περίπτωση με την αύξηση του βάρους. πώς μπορούμε να διακρίνουμε ποιες τροφές μας «φουσκώνουν»;

«Για τον κάθε άνθρωπο ίσως είναι διαφορετικές οι τροφές που του προκαλούν φούσκωμα και πρέπει να παρακολουθήσει μόνος του και να αξιολογήσει ποιες τροφές τον ενοχλούν στην πράξη. Παρά ταύτα, υπάρχουν τροφές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αναφέρονται συχνότερα ως αίτια για το φούσκωμα», αναφέρει σχετικά στο iatronet.gr η κ. Ελένη Νικολάου, Διατροφολόγος.

Συγκεριμένα:

* Τα όσπρια (φακές, φασόλια, γίγαντες, ρεβίθια, αρακάς, φασολάκια, μπάμιες) λόγω της φλούδας και των φυτικών ινών που περιέχουν προκαλούν ενοχλήσεις. Επίσης λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, η ντομάτα, το σπανάκι, τα χόρτα, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

* Φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα (δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια κ.α.).

* Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα παξιμάδια, τα πολύσπορο ψωμί, τα πολύσπορα κριτσίνια (λόγω των σπόρων) και το κουλούρι Θεσσαλονίκης (λόγω του σησαμιού).

* Τροφές που προκαλούν «φούσκωμα» λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και επί της ουσίας προκαλούν κατακράτηση υγρών. Για παράδειγμα, οι ελιές (συν τη φλούδα που επίσης μπορεί να ενοχλεί), τα αλμυρά τυριά (φέτα, κασέρι, κ.α), οι αλατισμένοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσποροι, κ.α), ο αλμυρισμένος μπακαλιάρος, τα παστά, τα αλλαντικά και οι κονσέρβες.

* Τηγανιτά ή τσιγαριστά φαγητά. Το «φούσκωμα» από αυτές τις τροφές μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι έχουμε καιρό να τις καταναλώσουμε είτε επειδή έχουμε συνηθίσει να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή με μαγειρευτό, σπιτικό φαγητό. Κάποιες φορές, ίσως είναι η ποσότητα αυτή που προκαλεί το «φούσκωμα», μιας και συνήθως έχουμε την τάση να υπερκαταναλώνουμε τέτοιες τροφές.

* Η ζάχαρη και οι τροφές που την περιλαμβάνουν (π.χ. αναψυκτικά).

* Το αλκοόλ ή η υψηλή κατανάλωσή του προκαλεί «φούσκωμα», για την ακρίβεια κατακράτηση υγρών.

Τέλος,  όπως αναφέρει η κ. Νικολάου, φουσκώματα από τροφές παρατηρούνται συχνά όταν κάποιος έχει σπαστική κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο ή δυσκοιλιότητα ή δυσανοχή στη λακτόζη (κυρίως το γάλα) ή κοιλιοκάκη (τρόφιμα που περιέχουν βρώμη, σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι) ή έχει κάνει αφαίρεση χολής (τρόφιμα με φλούδα, φυτικές ίνες, λιπαρά). Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες οι συστάσεις και καλό είναι να επισκεφθούμε τον γιατρό και τον διατροφολόγο, για να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v