Τι πρέπει να προσέχουμε στο τηγάνισμα της πατάτας

Πώς πρέπει να τηγανίζουμε τις πατάτες για να μην είναι καρκινογόνες; Ο οργανισμός τροφίμων της Βρετανίας προειδοποιεί.
Τι πρέπει να προσέχουμε στο τηγάνισμα της πατάτας
Το απόλυτο έδεσμα, οι τηγανιτές πατάτες, κρύβουν κινδύνους αν δεν τηγανιστούν σωστά, αναφέρει σε νέα εκστρατεία της η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA). Σύμφωνα με την Υπηρεσία, το ψωμί, οι πατάτες και όλα τα αμυλούχα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να πάρουν ένα ανοικτό χρυσαφένιο χρώμα και όχι μέχρι να γίνουν μαύρα η καφέ.

Ο λόγος είναι πώς στη δεύτερη περίπτωση παράγεται μία ουσία, το ακρυλαμίδιο, η οποία ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο.

Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε μελέτες σε ζώα οι οποίες έδειξαν ότι το ακρυλαμίδιο αλλά και οι μεταβολίτες του βλάπτουν το DNA και προκαλούν καρκίνο. Ανάλογα ευρήματα σε ανθρώπους, προς το παρόν, δεν υπάρχουν όμως η FSA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συμβουλεύει «των φρονίμων τα παιδιά» πριν… τηγανίσουν να προσέχουν.

Επίσης, η Υπηρεσία συνιστά να μην φυλάμε τις ωμές πατάτες στο ψυγείο, διότι τα επίπεδα σακχάρων που έχουν εκ φύσεως αυξάνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες και ενδέχεται να οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή ακρυλαμιδίου, όταν μαγειρευτούν.

Ο ίδιος κίνδυνος υφίσταται και όταν ψήνουμε «έτοιμα» φαγητά, όπως πίτσες, πίτες κ.α. Δεν θα πρέπει δηλαδή να υπερβαίνουμε τους ενδεικνυόμενους χρόνους μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v