ΕΥΕΞΙΑΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να προσέχετε αν τρώτε συσκευασμένες σαλάτες

Παίρνετε συσκευασμένες σαλάτες; Δείτε πότε πρέπει να τις καταναλώσετε για να αποφύγετε τα χειρότερα.

Τι πρέπει να προσέχετε αν τρώτε συσκευασμένες σαλάτες

Μας γλιτώνουν χρόνο, είναι φρέσκιες και τις βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών. Οι έτοιμες, κομμένες σαλάτες του εμπορίου είναι σίγουρα μια μεγάλη ευκολία για όσους δεν έχουν χρόνο να κόψουν μόνοι τους.

Είναι όμως ακίνδυνες;

Ναι, αρκεί να τις τρώμε αυθημερόν και να μην τις κρατάμε για μέρες στο ψυγείο. Αυτό αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι σε σχετική έρευνα ανακάλυψαν ότι το υγρό περιβάλλον της ψύξης σε συνδυασμό με κάποια από τα συστατικά των λαχανικών φτιάχνουν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια.

Μεταξύ των βακτηρίων αυτών και η σαλμονέλλα. Συγκεκριμένα, τα υγρά που εκκρίνονται από τα κομμένα φύλλα σαλάτας σε μια σακούλα αυξάνουν μέχρι και 2.400 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων επικίνδυνων για την υγεία.

«Τα φύλλα κόβονται κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και βρήκαμε πως ακόμα και μικροσταγονίδια των χυμών τους που εκκρίνονται από τις άκρες τους ευνοούν την εμφάνιση σαλμονέλλας, ακόμα και όταν βρίσκονται στο ψυγείο», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Primrose Freestone.

Οι χυμοί αυτοί μάλιστα βοηθούν τη σαλμονέλλα να «κολλήσει» τόσο δυνατά στα φύλλα που ακόμα και το καλό πλύσιμο δεν μπορεί να την απομακρύνει.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, έδειξε ότι μια αρχική μόλυνση των λαχανικών με 100 βακτήρια σαλμονέλας μπορεί μέσα σε πέντε ημέρες στο ψυγείο να μετατραπεί σε αποικία 100.000 βακτηρίων.

Η επέκταση αυτή των βακτηρίων εξετάστηκε σε κομμένα φύλλα από σπανάκι και ρόκα, ενώ οι ειδικοί συνιστούν να αγοράζουμε ολόκληρα φύλλα σαλάτας και πάντα να τα πλένουμε πριν τα καταναλώσουμε, ακόμα και όσα έχουν την ένδειξη ότι έχουν πλυθεί.
Επίσης, θα πρέπει να τις καταναλώνουμε με το που ανοιχθούν.

SPONSORED LINKS

"Το να μη διορθώνει κανείς τα λάθη του είναι μεγάλο λάθος."

Κομφούκιος

  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
    Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
    Πορτοκαλί σφαίρα
    919 - Ο Βυζαντινός αρχιναύαρχος Ρωμανός ο Λεκαπηνός ορκίζεται πίστη και αφοσίωση στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ' και διορίζεται μάγιστρος και εταιρειάρχης.

© 2002-2017 MEDIA2DAY