Πώς θα μειώσετε το βραδινό τσιμπολόγημα

Σας πιάνει πάντα μια λιγούρα, εκεί γύρω στα Μεσάνυχτα; Ξέρουμε τι την προκαλεί, και πώς μπορείτε να τη νικήσετε.
Πώς θα μειώσετε το βραδινό τσιμπολόγημα
της Ηρώς Κουνάδη

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι σημαντικό. Ο μύθος που λέει πως δεν πρέπει να τρώμε από μια ώρα και μετά το βράδυ, επειδή ο οργανισμός μας δεν έχει την ευκαιρία να κάψει αυτές τις θερμίδες, είναι ακριβώς αυτό: μύθος.

Αν κάθεστε από το πρωί ως το βράδυ στο γραφείο, και μετά μπροστά στην τηλεόραση, ο οργανισμός σας δεν έχει την ευκαιρία να κάψει ούτε το βραδινό, ούτε κανένα άλλο γεύμα –οπότε και το μεσημεριανό εξίσου σας παχαίνει. Από την άλλη, αν ασκείστε τακτικά, περπατάτε μέσα στην ημέρα και τρώτε υγιεινά (εντάξει, με μερικές παρασπονδίες εδώ κι εκεί) το σώμα σας έχει καλύτερο μεταβολισμό.

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, όντως το βράδυ είναι η πιο «επικίνδυνη» ώρα της ημέρας όσον αφορά το τσιμπολόγημα. Όχι γιατί τις συγκεκριμένες θερμίδες δεν τις καίμε, αλλά γιατί το βράδυ είμαστε συνήθως πιο χαλαροί, και άρα πιο επιρρεπείς σε πειρασμούς όπως τα γλυκά στο ψυγείο, το junk food στο δρόμο από το μπαρ για το σπίτι, τα πατατάκια με την μπύρα και πάει λέγοντας –πράγματα, δηλαδή, που θα επιβάρυναν τον οργανισμό σας όποια ώρα και αν τα τρώγατε. Πώς θα προφυλαχτείτε από τον κίνδυνο που καραδοκεί; Ακολουθώντας τις μικρές αλλά σοφές συμβουλές που συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Φάτε σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας: Ένα πρωινό με πρωτεΐνη (π.χ. αυγά) και φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά με γιαούρτι) και ένα κανονικό μεσημεριανό –για παράδειγμα, κοτόπουλο με σαλάτα– είναι ό,τι πρέπει για να μην πέσετε με τα μούτρα στα πατατάκια και τα επιδόρπια το βράδυ, αλλά να αρκεστείτε σε ένα «κανονικό» βραδινό γεύμα, είτε αυτό είναι υγιεινό σπιτικό φαγητό, είτε μια ελαφριά παρασπονδία, αλλά χωρίς υπερβολές.

Μην προσπαθείτε να αποφύγετε το βραδινό: Είπαμε, δεν ισχύει το ότι θα χάσετε ευκολότερα βάρος αν σταματήσετε να τρώτε μετά τις 19.00 το απόγευμα. Αυτό που θα καταφέρετε είναι να ενδώσετε ευκολότερα σε μια χούφτα πατατάκια με την ταινία, μερικά ξηροκάρπια με την μπύρα, ένα μπεργκεράκι στο δρόμο στη 1.00 το πρωί, και ένα γλυκάκι στο πάρτι που σας έχουν καλέσει. Καλύτερα να φάτε κανονικά το βράδυ, παρά να έχετε την ψευδαίσθηση ότι έχετε «γλιτώσει» τις θερμίδες του βραδινού, άρα έχετε περιθώριο για μια μικρή (που δεν είναι ποτέ μικρή) παρασπονδία.

Πιείτε περισσότερο νερό (ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη): Πολλές φορές, αυτό το ακαθόριστο αίσθημα που δεν είναι ακριβώς πείνα, αλλά αυτή η αίσθηση ότι «θα έτρωγα κάτι», είναι απλά αφυδάτωση. Φροντίστε να πίνετε περίπου ένα-ενάμιση λίτρο νερό την ημέρα, έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό δίπλα σας στη δουλειά, για να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το νερό, ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη θα έχει παρόμοια αποτελέσματα στην ενυδάτωσή σας.

Βάλτε στα βράδια σας δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν τσιμπολόγημα: Αν ξέρετε πως «ταινία στο σπίτι» σημαίνει αυτομάτως και επιδρομή στο ψυγείο (ή δύο σακούλια πατατάκια) πηγαίνετε καλύτερα να τη δείτε στο σινεμά. Αν κανονίσετε να βρεθείτε με την παρέα σε ένα μπαράκι μετά τη δουλειά, φροντίστε να έχετε φάει από πριν για να μην υποκύψετε στον πειρασμό του βρώμικου στην επιστροφή. Αν είστε από τους τύπους που τσιμπολογούν όταν βαριούνται, φροντίστε να περνάτε λιγότερα βράδια της εβδομάδας στο σπίτι.

Μην αγοράζετε ανθυγιεινά σνακ: Αν υπάρχουν πατατάκια στο ντουλάπι σας, κάποια στιγμή σε μια βραδινή λιγούρα θα τα φάτε –ενώ είναι μάλλον απίθανο να ντυθείτε για να πάτε στο περίπτερο στις 2.00 το πρωί. Βάλτε στην επόμενη λίστα του σούπερ μάρκετ γιαούρτια αντί για σοκολάτες και μπάρες δημητριακών αντί για τα αλμυρά σνακ που αγοράζετε συνήθως, και προστατεύστε τον εαυτό σας από την επόμενη θερμιδοβόρα νυχτερινή επιδρομή στα ντουλάπια της κουζίνας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v