Ο γύρος του κόσμου... σε υγιεινά πρωινά

Κάντε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας πιο υγιεινό, παίρνοντας γευστικές ιδέες από τα πιο νόστιμα πρωινά ανά τον πλανήτη.
Ο γύρος του κόσμου... σε υγιεινά πρωινά
Μετά από τόσες ώρες ύπνου, το σώμα μας χρειάζεται μια τονωτική «ένεση», κάτι που θα ξυπνήσει τον μεταβολισμό, θα μας γεμίσει ενέργεια και θα μας επιτρέψει να «πάρουμε μπρος» για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το πρωινό έχει αποκτήσει τη φήμη του πιο σημαντικού γεύματος.

Μόνο που, το τελευταίο διάστημα, έχουμε «καλομάθει» με αμερικανικές, άκρως λιπαρές συνήθειες όπως τα αυγά με το μπέικον, τα πολλά τυριά και άλλα... νόστιμα αλλά γεμάτα χοληστερίνη τρόφιμα. Μία λύση είναι να «το γυρίσουμε» στο κλασικό, ελληνικό πρωινό με τα μεσογειακά καλούδια. Αν όμως θέλουμε να δώσουμε στον ουρανίσκο μας ποικιλία, αποφεύγοντας να βλάψουμε την υγεία μας, μπορούμε να διανθίσουμε το πρόγευμά μας με πρωινές διατροφικές συνήθειες και από άλλες διατροφικές κουλτούρες. Όπως οι παρακάτω:

*Σημείωση: Πατήστε στα links του κειμένου για να δείτε συνταγές για το κάθε πιάτο.



Πρόγευμα στο Ισραήλ
Shakshouka με katzutz είναι ο αγαπημένος συνδυασμός των Ισραηλινών, και δεν είναι κάτι άλλο από αυγά ποσέ σε σάλτσα λαχανικών, μαζί με σαλάτα ψιλοκομμένης τομάτας, κόκκινου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κόλιανδρου, αγγουριού και πιπεριών. Συνδυάζονται ωραία με ελιές και γιαούρτι και συναποτελούν ένα γεύμα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη και φώσφορο.

Ξημερώνει στην Ιαπωνία
...και οι Ιάπωνες παίρνουν θέση για να φάνε ρύζι, τοφού, λαχανικά τουρσί, φασόλια σόγιας, αποξηραμένα φύκια και, φυσικά, ψάρι. Πρόκειται για πρωινό χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και πλούσιο σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο και βιταμίνη Α. Συνδυάζεται με πράσινο τσάι για εξτρά δόση αντιοξειδωτικών.

Καλημέρα, Βιετνάμ
Η σούπα με noodles σερβίρεται πρώτη στο πρωινό τραπέζι της βιετναμέζικης κουζίνας, και συνοδεύεται από πολλά λαχανικά και μυρωδικά, όπως κόλιανδρο, φύτρες φασολιών, μέντα, κρεμμυδάκι, μοσχολέμονο, ψημένους ξηρούς καρπούς και τσίλι. Συνηθίζεται επίσης και η παραλλαγή της κρεατόσουπας, που προσφέρει στον οργανισμό τα οφέλη από την ζελατίνη των οστών του ζώου. 



Αυγή στην Αίγυπτο
Το παραδοσιακό αιγυπτιακό πρωινό λέγεται Ful Medames, έρχεται από την εποχή των Φαραώ, και περιλαμβάνει σπόρους φάβας, που μαγειρεύονται από το βράδυ και «διανθίζονται» με κύμινο, μαϊντανό, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και καυτερή πιπεριά – μερικές φορές και κομμάτια βραστού αυγού. Η γεύση, όπως θα μαντεψατε από τα παραπάνω υλικά, είναι έντονη, ενώ από άποψη διατροφικής αξίας, το πιάτο είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη και περιλαμβάνει άφθονες φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Μέρχαμπα, Τουρκία
Παρόμοιες με τις παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές, οι πρωινές «αδυναμίες» των γειτόνων μας περιλαμβάνουν ελιές, ντομάτα, λευκό τυρί, μαϊντανό με λεμόνι, αυγά, μέλι, πιπεριές, αγγούρι, σκορδάτο λουκάνικο και αρτοσκευάσματα, όλα αυτά μοιρασμένα σε πιατάκια... μεζέδων. Τα μονοακόρεστα λιπαρά από τις ελιές, τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και οι κατεχίνες του πάντα παρόντος στην τουρκική καθημερινότητα τσαγιού είναι τα «δυνατά χαρτιά» του πρωινού.



Ξύπνα... Κόστα Ρίκα
Μαύρα φασόλια, πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και θειαμίνη και ρύζι αρωματισμένο με κύμινο, πιπεριές και σκόρδο είναι τα δύο βασικά στοιχεία του παραδοσιακιού κοσταρικανικού Gallo Pinto. Συχνά, συνοδεύεται με αυγά ή και τροπικά φρούτα, όπως μάνγκο, ανανά και παπάγια, που προσθέτουν τις δικές τους βιταμίνες στο γεύμα και παίζουν τον δικό τους ρόλο στην ανάδειξη των Κοσταρικανών σε έναν από τους λαούς με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ισλανδικές καλημέρες
Μπορεί να μη φημίζεται για τη νοστιμιά της, αλλά η κουζίνα της Ισλανδίας είναι άκρως υγιεινή και δυναμωτική. Όπως για παράδειγμα το Hafragrautur, μια συνταγή χυλού βρώμης που μαγειρεύεται σε νερό ή γάλα και αποκτά γεύση με την προσθήκη σταφίδας ή σπόρων πεπονιού. Οι φυτικές ίνες και το σελήνιο βρίσκονται στα ύψη, εν αντιθέσει με την χοληστερόλη και το νάτριο, ενώ με την προσθήκη ω-3 λιπαρών, όπως π.χ. με λάδι ψαριού, ή συνοδεία skyr, της ισλανδικής εκδοχής του ελληνικού γιαουρτιού, μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρωτεϊνούχο γεύμα.



Νέα μέρα... στο Νέο Δελχί
Τα λαχανικά έχουν τον πρώτο λόγο στο ινδικό πρωινό. Στον ινδικό Νότο συνηθίζουν να τρώνε Upma, έναν χυλό από ψημένο σιμιγδάλι, στον οποίο προσθέτουν γεύση με κύμινο, πράσινες πιπεριές, κόλιανδρο, και κουρκούμη, όλα τους γεμάτα με ποικιλία θρεπτικών ουσιών. Η κουρκούμη επί παραδείγματι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα το συνολικό πιάτο προσφέρει γενναία δόση σελήνιο, θειαμίνης, πρωτείνης και βιταμινών Ε και Β.

Με πληροφορίες από Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v