Αδυνάτισμα: Ρεαλιστικές συμβουλές για αποτελέσματα

Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος; «Κολλάτε» στο κομμάτι της ψυχολογίας; Δείτε 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δείτε… απώλεια στο τούνελ.
Αδυνάτισμα: Ρεαλιστικές συμβουλές για αποτελέσματα

Η φάση του «μπαίνω σε διατροφή» και «ξεκινάω να χάνω βάρος» δεν είναι από τις πλέον εύκολες. Χρειάζεται ψυχολογικά και σωματικά αποθέματα, αλλά και έξυπνη αντιμετώπιση. Ιδού δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στον στόχο σας.

Ξεκινήστε με ρεαλιστικές προσδοκίες

Η υγιεινή διατροφή έχει δεκάδες οφέλη, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας βάρους. Είναι σημαντικό όμως, να βάλετε ρεαλιστικούς στόχους. Αν για παράδειγμα πιέζετε τον εαυτό σας για να χάσετε βάρος άμεσα, τότε το πλάνο σας μπορει να έχει άσχημη τροπή μιας και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όσοι περιμένουν να χάσουν… δεκάδες κιλά γρήγορα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποτύχουν. Από την άλλη πλευρά, βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους έχετε περισσότερες πιθανότητες να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτούς, χωρίς να απογοητευτείτε.

Απομακρύνετε τα… φαγητά από το σπίτι

Τα ανθυγιεινά – προφανώς. Είναι πολύ δύσκολο να χάσετε βάρος αν είστε περικυκλωμένοι από «σαβούρα» σε καθημερινή βάση. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας τα έχει ανάγκη, τότε τουλάχιστον κρύψτε τα για να μη τα βλέπετε. Ο κανόνας του «δεν το βλέπω δεν το σκέφτομαι» εφαρμόζεται πλήρως σε αυτήν την περίπτωση.

«Ή όλα ή τίποτα»

Η φιλοσοφία του «ή όλα ή τίποτα» δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στο να χάσετε βάρος. Σύνηθες φαινόμενο η ύπαρξη παχυντικών σνακ σε κάποιο πάρτι και η σκέψη «αφού την χάλασα που την χάλασα τη διατροφή, ας τα φάω όλα να τελειώνουμε και το βράδυ πίτσα». Μέγα λάθος. Αντί να σκέφτεστε ότι η μέρα «καταστράφηκε», δοκιμάστε να αφήσετε το αμαρτωλό παρελθόν στη λήθη και να επιλέξετε στο επόμενο γεύμα κάτι υγιεινό.

Έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ

Η σωστή διατροφή είναι δύσκολη υπόθεση αν είστε συνέχεια στο τρέξιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην μέρα. Το πιο πιθανό είναι όταν πεινάσετε να καταλήξετε να τρώτε «ό,τι να’ναι» αρκεί να βρεθεί στον… δρόμο σας. Το αποτέλεσμα; Επιλογή παχυντικών σνακ, επεξεργασμένων τροφών και μπόλικων λιπαρών.Το να έχετε μαζί σας σνακ πρωτεΐνης (αμύγδαλα, τοστ με γαλοπούλα, αυγά, γιαούρτι) βοηθά στον έλεγχο του βάρους και της όρεξης, μέχρι το επόμενό σας γεύμα.

Κάντε αλλαγές σε διατροφή και άσκηση ταυτόχρονα

Πιθανώς να έχετε ακούσει ότι δε θα πρέπει να αλλάζετε πολλά πράγματα μονομιάς στην καθημερινότητά σας στο κομμάτι της υγείας. Γενικά, αυτή η τακτική είναι καλή. Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κάνουμε ταυτόχρονα διατροφικές και προπονητικές αλλαγές, τα αποτελέσματα ενισχύουν το ένα το άλλο. Δοκιμάστε λοιπόν μαζί με τη διατροφή σας να ξεκινήσετε ταυτόχρονα και κάποια μορφή άσκησης.

Φάτε… με το μυαλό

Η κατανάλωση του φαγητού με επίγνωση (mindful eating) μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Αφιερώστε χρόνο να απολαύσετε το φαγητό σας, κάθε μπουκιά, κάθε γευστική εμπειρία. Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες να κάνετε επιτυχημένες διατροφικές αλλαγές που θα διαρκέσουν. Σε μια μελέτη, υπέρβαρα άτομα που δοκίμασαν αυτήν την πρακτική, είχαν σημαντικές αλλαγές στη «σχέση» τους με το φαγητό προς το καλύτερο μέσα σε 4 μήνες.

Σημειώστε την πρόοδό σας

Το να καταγράφετε τις τροφές που καταναλώνετε καθημερινά είτε σε χαρτί είτε online βοηθά σημαντικά στο να χάσετε βάρος, σύμφωνα με αρκετές έρευνες. Το ίδιο ισχύει και με την καταγραφή της προόδου σας στην γυμναστική. Εργαλεία όπως οι ποδομετρητές (μηχανήματα που μετρούν πόσα βήματα κάνετε καθημερινά) έχουν θετική επίδραση στην απώλεια βάρους και στην ενίσχυση του κινήτρου.

Βρείτε παρέα

Η προσήλωση σε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής είναι δύσκολη υπόθεση. Για έναν. Όταν όμως ξεκινάτε την προσπάθεια μαζί με κάποιον φίλο/η, τότε τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο και τα αποτελέσματα, βάσει ερευνών, είναι πιο σύντομα.

Ξεκινήστε την ημέρα με πρωτεΐνη

Αν το πρώτο σας γεύμα είναι ισορροπημένο και πλούσιο σε πρωτεΐνη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σε κανονικά επίπεδα και να αποφύγετε τυχόν ατασθαλίες μέσα στην ημέρα.

Τι δουλεύει καλύτερα για μένα;

Δεν υπάρχει τέλεια διατροφή για όλους. Είναι άκρως σημαντικό να βρείτε τρόπο να τρώτε και να ασκείστε βάσει του τι ακριβώς σας αρέσει, τι σας διασκεδάζει, τις σας ευχαριστεί. Βρείτε εναλλακτικές τις οποίες θα μπορέσετε να διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα- για όλη σας τη ζωή. Η καλύτερη διατροφή για εσάς είναι, άλλωστε, αυτή στην οποία θα μπορέσετε να παραμείνετε πιστοί μακροπρόθεσμα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v