Όσα δε σας λένε για το χάσιμο λίπους

Το κάψιμο λίπους δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως είναι εξαιρετικά απλή. Δείτε 4 τρόπους για να το πετύχετε.
Όσα δε σας λένε για το χάσιμο λίπους

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Συχνά γεύματα, μια αιωνιότητα αερόβιας, στοχευμένες θεραπείες με κρέμες και ακτινοβολία, θαυματουργά χάπια. Η βιομηχανία γύρω από το «κάψιμο» του λίπους φροντίζει να μας κρατά εξαρτημένους από μεθόδους «που δουλεύουν» ή από παραδοχές που παπαγαλίζονται χωρίς κάποια σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση.

Θέλετε να νικήσετε τον υποτιθέμενα ανίκητο εχθρό; Μην μπερδεύεστε και μην ακούτε (όλα) όσα θα διαβάσετε στο Internet ή σε περιοδικά fitness ή όσα θα σας πει ο Μπάμπης από το γυμναστήριο που τυγχάνει να είναι "τούμπανο".

Απλά έχετε κατά νου τα εξής:

* Δεν υπάρχει απώλεια τοπικού λίπους

Το λίπος κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα και δεν υπάρχει τρόπος να το ξεφορτωθούμε από τα ψωμάκια, τους γλουτούς, την κοιλιά, το πίσω μέρος των χεριών, το προγούλι, τα ρουθούνια..

Απώλεια τοπικού λίπους δεν υφίσταται. Για να χάσετε λίπος από μια περιοχή θα πρέπει να χάσετε από όλο το σώμα. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν κάνετε 300 ροκανίσματα την ημέρα, οι κοιλιακοί σας δεν θα δείξουν αν δεν κάψετε περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα από αυτές που καταναλώνετε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ασκήσεις για γλουτούς: δε θα χάσετε λίπος από την περιοχή κάνοντας συνεχώς απαγωγές στο μηχάνημα. Αν θέλετε να χάσετε «τοπικά» λίπος λοιπόν, θα πρέπει να συνδυάσετε προσεγμένη διατροφή με άσκηση. Και να το κάνετε σωστά.

* Οι θερμίδες είναι το παν

Οι θερμίδες που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα είναι το άλφα και το ωμέγα για την απώλεια λίπους. Εξασφαλίστε λοιπόν ότι καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που «καίτε», κατά τη διάρκειά της. Για να βρείτε πόσες θερμίδες καταναλώνετε μέσα στην ημέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα δεκάδες calculators του διαδικτύου (δείτε εδώ ένα αξιόπιστο).

Επίσης, μπορείτε να βρείτε τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) στις συσκευασίες των περισσότερων τροφίμων που αγοράζετε. Εφαρμογές όπως το My Plate και το Fitness Pal σας διευκολύνουν προς αυτήν την κατεύθυνση με πληροφορίες για το κάθε τρόφιμο. 

* Συχνά γεύματα; Όχι απαραίτητα

Για να χάσετε λίπος θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα σωστά; Όχι. Πολύς κόσμος έχασε λίπος με τρία – ενίοτε και δύο – γεύματα την ημέρα, κάποιος όμως μπορεί να χάσει λίπος και με 4 ή ακόμα και 6. Εξαρτάται από το πρόγραμμά σας. Μπορείτε να τρώτε συχνά γεύματα θερμιδικά περιορισμένα; Κάντε το. Δεν μπορείτε; Ακόμα και τρία γεύματα θερμιδικά ελεγχόμενα θα κάνουν τη δουλειά. Βρείτε τι ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας και υιοθετήστε το. Για παράδειγμα, μπορεί το πρωί να μην πεινάτε. Δεν έγινε και κάτι να μην φάτε πρωινό. Φάτε ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι και ένα ακόμα το βράδυ, μετά από την γυμναστική, στο οποίο μπορείτε να αυξήσετε και τις θερμίδες, μιας και αγνοήσατε το πρωινό. Ευελιξία και θερμιδικά ισορροπημένη διατροφή = κλειδί για να πετύχετε τον στόχο σας.

* Όλη μέρα cardio

Ναι, η αερόβια είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να κάψουμε θερμίδες (και) από το λίπος, όμως αν έχουμε περιορισμένο χρόνο μέσα στην εβδομάδα είναι καλύτερα να επενδύσουμε σε τουλάχιστον τρεις προπονήσεις ενδυνάμωσης διάρκειας μίας ώρας (με ζέσταμα και αποθεραπεία)  και 1-2 αερόβιες συνεδρίες. Πιστέψτε μας, αν οι θερμίδες σας είναι αυτές που πρέπει να είναι (αν δηλαδή καταναλώνετε λιγότερες από αυτές που «καίτε»), τότε ακόμα και χωρίς αερόβια άσκηση θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

Ενδυνάμωση λοιπόν, κατά προτίμηση με ασκήσεις συνδυαστικές που «καίνε» θερμίδες (π.χ. καθίσματα, έλξεις, άρσεις, πιέσεις) και – αν έχετε χρόνο – αερόβια άσκηση μετά την προπόνηση ενδυνάμωσης, και αυτή σε μετριασμένο χρόνο



 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v