Δέκα τρόποι για να φάτε ελαφρά στο εστιατόριο

Θέλετε να τρώτε έξω αλλά παράλληλα να μην καταστρέψετε τη διατροφή σας; Δείτε πώς θα κάνετε υγιεινές και light επιλογές στα εστιατόρια, χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις.
Δέκα τρόποι για να φάτε ελαφρά στο εστιατόριο
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχετε ξεκινήσει κάποιου είδους διατροφή ή δίαιτα εν όψει καλοκαιριού. Μάλλον θα ξέρετε επίσης ότι μια έξοδος για φαγητό στο εστιατόριο ενδεχομένως να μην σας καταστρέψει τη διατροφή, όμως σίγουρα θα σας γεμίσει με έξτρα θερμίδες. 

Παραπάνω έξοδοι για φαγητό μέσα στην εβδομάδα βάζουν σε… κίνδυνο την προσπάθειά σας. Υπάρχει τρόπος να μην γίνετε «δυσκοίλιοι» και παράλληλα να μην φορτωθείτε με επιπλέον θερμίδες στο εστιατόριο; Υπάρχει. 

Δείτε πώς θα τα καταφέρετε. 

Των φρονίμων τα παιδιά…
... πριν φάνε έξω καταναλώνουν ένα σνακ στο σπίτι έτσι ώστε να μην πέσουν με τα μούτρα στο φαγητό. Εύκολες και νόστιμες επιλογές είναι μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς, ένα γιαούρτι, ένα κράκερ ή 2 φέτες γαλοπούλα. 

Στο εστιατόριο… 

* Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σαλάτα, η οποία θα σας χορτάσει χάρη στις φυτικές ίνες και θα σας αποτρέψει από το να (υπερ) καταναλώσετε ποσότητες μετά. Αποφύγετε τις έξτρα λιπαρές «σαλάτες» με αλλαντικά, τυριά και λευκές σάλτσες. Αρκεστείτε σε κάποια με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι. 

* Μοιραστείτε με κάποιον ένα ορεκτικό ή μια σαλάτα και ένα κυρίως. Συνήθως οι μερίδες των εστιατορίων είναι αρκετά μεγαλύτερες από εκείνες που καταναλώνουμε στο σπίτι. 

* Αποφύγετε το ψωμί, όσο ελκυστικό και αν είναι, ή προτιμήστε το μαύρο ολικής άλεσης έναντι του λευκού. Αν το κυρίως σας πιάτο έχει υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες) αποφύγετέ το σε κάθε περίπτωση. Είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να φορτωθείτε θερμίδες χωρίς καν να το καταλάβετε. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις σάλτσες που συνήθως το συνοδεύουν, καθώς επίσης και για τα κριτσίνια, τα οποία μάλιστα έχουν και μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού. 

* Οι πατάτες φούρνου είναι ιδανική επιλογή έναντι των τηγανιτών για να συνοδεύσουν το κυρίως σας πιάτο. 

* Αν ψήνεστε για κρεατοφαγία, τότε επιλέξτε «στεγνές» επιλογές όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα και μοσχάρι φιλέτο. Αν πάρετε μπριζόλα αφαιρέστε το ορατό λίπος και συνοδέψτε την με σάλτσα μουστάρδα σκέτη ή ψητά λαχανικά. 

* Αν παραγγείλετε πίτσα, επιλέξτε μια με λαχανικά και λεπτή ζύμη. Επειδή είναι εύκολο να ξεφύγετε όσον αφορά την ποσότητα, περιοριστείτε στα τρία κομμάτια. Αν πάλι θέλετε αλλαντικά, τότε η γαλοπούλα και το ζαμπόν είναι πιο ελαφριές επιλογές από το λουκάνικο, το σαλάμι ή το μπέικον. 

* Σε αρκετά εστιατόρια οι σάλτσες μπορούν να σερβιριστούν ξεχωριστά. Ζητείστε το από τον σερβιτόρο έτσι ώστε να έχετε μια καλύτερη εικόνα της ποσότητας, ιδιαίτερα αν η σάλτσα είναι έξτρα παχυντική και πλούσια σε θερμίδες. 

* Προσέξτε τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Ακόμα και ένα ποτήρι χυμός μπορεί να έχει μέχρι και 170 θερμίδες και 37 γραμμάρια ζάχαρη. Αν και η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται σε κάποιους χυμούς μπορεί να μην ενέχει τους ίδιους κινδύνους με τα πρόσθετα σάκχαρα, και πάλι σας «φορτώνει» με θερμίδες, ενώ σας κάνει να πεινάτε και άλλο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδανική επιλογή για να συνοδέψετε το γεύμα σας, το νερό (απλό ή ανθρακούχο).

* Επιδόρπιο, αυτός ο… διάολος: λίπος, ζάχαρη, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και θερμίδες, πολλές θερμίδες. Προτιμήστε φρούτα, σορμπέ φρούτου ή παγωτό γιαούρτι και μοιραστείτε το επιδόρπιο με κάποιον άλλον.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v