Η διατροφική χοληστερόλη ακίνδυνη για την υγεία!

Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση θεωρεί πλέον την διατροφική χοληστερόλη ως «μη ακίνδυνη» για τη δημόσια υγεία, κάνοντας στροφή 360 μοιρών στις συστάσεις της.
Η διατροφική χοληστερόλη ακίνδυνη για την υγεία!
Κατηγορούσαμε τα αυγά, τρελαινόμασταν κάθε φορά που βλέπαμε κάποιον να τρώει βούτυρο, «θα ανεβάζεις χοληστερίνη!», όμως σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφικών Οδηγιών (DGAC) της Αμερικής η διατροφική χοληστερόλη δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Η συγκεκριμένη στροφή 360 μοιρών της Επιτροπής, έρχεται μετά από περίπου σαράντα χρόνια προειδοποιήσεων προς το ευρύ κοινό να αποφεύγει τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη, για να προστατευθεί από καρδιακές παθήσεις και «βουλωμένες» αρτηρίες.

Τα αυγά λοιπόν, το βούτυρο και το κόκκινο κρέας, χαρακτηρίζονται πλέον «ασφαλή» και αφαιρέθηκαν επισήμως από τη λίστα με τις «επικίνδυνες τροφές». Η Επιτροπή, αρμοδιότητα της οποίας είναι να ενημερώνει τις κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες κάθε πέντε χρόνια, αναφέρει σε πρόσφατη δημοσίευση: «Παλαιότερα, οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικάνους συνιστούσαν κατανάλωση χοληστερόλης μέχρι και 300mg ανά ημέρα. Όμως η τελευταία έκδοση του DGAC δεν προτείνει αυτόν τον περιορισμό, επειδή επιστημονικά δεδομένα της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Ένωσης δεν δείχνουν σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης διατροφικής χοληστερόλης και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα».

Και προσθέτει: «Η υπερκατανάλωση χοληστερόλης δε θα πρέπει πλέον να μας απασχολεί».
 
Επομένως, η Επιτροπή δε θα συμβουλεύει πια το κοινό να περιορίζει την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη για να αποφύγει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πάντως για αρκετά χρόνια καρδιολόγοι και διατροφολόγοι στις ΗΠΑ τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση χοληστερόλης. Όπως αναφέρει ο καρδιολόγος Στήβεν Νίλσεν, «Είναι η σωστή απόφαση. Τόσο καιρό είχαμε λάθος διατροφικές οδηγίες. Έσφαλαν για ολόκληρες δεκαετίες. Όταν τρώμε τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη, το σώμα μας παράγει λιγότερη. Αν στερηθούμε τα τρόφιμα αυτά – όπως τα αυγά, το βούτυρο και το συκώτι – το σώμα μας αυξάνει την παραγωγή της».

Ν.Γ. 

Πηγή


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v