Επτά τροφές που μας γεμίζουν ενέργεια

Θέλετε κάτι να σας ξυπνήσει; Να σας δώσει ενέργεια για να τα βγάλετε πέρα μέσα στην ημέρα; Επτά τροφές υπόσχονται να κάνουν το… όνειρό σας πραγματικότητα.
Επτά τροφές που μας γεμίζουν ενέργεια
Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: όλες οι τροφές δίνουν ενέργεια μέσα από τις θερμίδες που παρέχουν στον οργανισμό. Η διαφορά είναι ότι οι περισσότερες εξ αυτών είναι πλούσιες σε ζάχαρη και άλλους απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα (και απότομη πτώση) με αποτέλεσμα αφού τις καταναλώσουμε να νοιώθουμε υπνηλία.
 
Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες επιλογές τροφών (και ροφημάτων) οι οποίες ναι μεν μας δίνουν ενέργεια, όμως η ενέργεια αυτή είναι διαρκής και μας «ανεβάζει» για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα και τα φουντούκια είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό. Άλλες καλές πηγές μαγνησίου είναι το κακάο, η σοκολάτα υγείας, το αλεύρι σιταριού ολικής άλεσης, τα ξερά φασόλια, τα παντζάρια, τα ξερά βερίκοκα και οι χουρμάδες.

Καφές
Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μια καθημερινή ανάγκη που δίνει τόνωση και λειτουργεί σαν διεγερτικό προκαλώντας εγρήγορση, ευεξία και μειώνοντας το αίσθημα της κούρασης.
 
Μήλα
Πιθανώς να έχετε ακούσει ότι ένα μήλο μπορεί να σας «ξυπνήσει» καλύτερα από τον καφέ. Στην πραγματικότητα η καφεΐνη του καφέ σαφώς ξυπνά τον οργανισμό πιο εύκολα, αλλά τα μήλα είναι προτιμότερα αν έχετε να κάνετε αρκετές σωματικές δραστηριότητες κατά το ξεκίνημα της ημέρας σας, καθώς προσφέρουν περισσότερη ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
 
Μαύρη σοκολάτα
Ακόμα και ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί να σας γεμίσει ενέργεια και να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Αυτό συμβαίνει λόγω της καφεΐνης που περιέχει, σε συνδυασμό με ένα άλλο διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη.
 
Άπαχο κρέας
Το μοσχάρι, το κοτόπουλο χωρίς πέτσα και η γαλοπούλα αποτελούν πηγές πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν την τυροσίνη. Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που ενισχύει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, δύο χημικών ουσιών του εγκεφάλου που αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης.
 
Νερό
Μέσα σε όλα τα οφέλη του νερού για την υγεία, ένα από τα πιο σημαντικά είναι το γεγονός ότι βοηθά στην μείωση της κούρασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας και να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Επομένως προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό ή χυμούς χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Πορτοκάλι
Η βιταμίνη C αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Arizona, άτομα που λαμβάνουν βιταμίνη C σε καθημερινή βάση έχουν καλύτερες επιδόσεις στον διάδρομο γυμναστικής. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε την απαραίτητη αυτή βιταμίνη από ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού;
 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v