Έξι τροφές που μας κάνουν να πεινάμε

Υπάρχουν τροφές που μας χορταίνουν και άλλες που μας ανοίγουν την όρεξη κάνοντάς μας να πεινάμε σχεδόν αμέσως αφού τις καταναλώσουμε. Δείτε έξι από αυτές.
Έξι τροφές που μας κάνουν να πεινάμε
Πεινάτε; Τότε μάλλον θα πρέπει να φάτε. Όμως τι συμβαίνει αν αυτό που θα καταναλώσετε στην πραγματικότητα σας κάνει να νοιώθετε πολύ πιο πεινασμένοι απ’ ό,τι πριν; Αν σας οδηγήσει στο να φάτε ακόμα περισσότερο και κατ’ επέκταση οδηγήσει στην αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων;

Δείτε παρακάτω έξι τροφές – συνήθεις υπόπτους για την αύξηση της… λιγούρας.

Λευκό ψωμί

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στο λευκό ψωμί έχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και αμέσως το ρίχνουν στα… τάρταρα με αποτέλεσμα να ξαναπεινάμε. Επιλέξτε λοιπόν, ψωμί το οποίο είναι ολικής άλεσης. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες διασπώνται πιο αργά στο στομάχι και σας κρατούν «γεμάτους» για περισσότερο χρόνο.

Χυμοί του εμπορίου

Τα φρούτα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όμως η αφαίρεση των φυτικών τους ινών κατά την επεξεργασία ενός χυμού το μόνο που αφήνει είναι μπόλικη ζάχαρη. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το λευκό ψωμί, ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των χυμών του εμπορίου θα σας κάνει να πεινάσετε εξαιτίας της απότομης αύξησης του σάκχαρου στο αίμα. Προτιμήστε λοιπόν φυσικούς, φρεσκοστυμένους χυμούς.

Αλμυρά σνακ

Υπάρχει λόγος που θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό αφού έχουμε τσακίσει μια σακούλα πατατάκια. Τα αλμυρά σνακ πάσης φύσεως (γαριδάκια, κρακεράκια, ξηροί καρποί κ.α.) πέπτονται αρκετά γρήγορα στο στομάχι και αυξομειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Και δεδομένου ότι οι γευστικοί κάλυκες δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουν «χορτάσει» με αλμυρή τροφή είναι αρκετά συχνό να θέλουμε κάτι γλυκό αμέσως αφού έχουμε τελειώσει την αλμυρή μας… μάσα. Παράλληλα, χάρη στο φαινόμενο του συγκεκριμένου αισθητηριακού κορεσμού, ακόμα και αν έχουμε χορτάσει με πατατάκια και το στομάχι μας είναι γεμάτο, νοιώθουμε ότι έχουμε επιπλέον χώρο για γλυκό. Και καταλήγουμε να τρώμε για… δύο στομάχια.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν καταστρέφει απλώς την υπόσχεση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά μας κάνει να νοιώθουμε πείνα: Σύμφωνα με έρευνες, μόλις τρία ποτά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της λεπτίνης στο σώμα κατά 30%, μιας ορμόνης η οποία περιορίζει την πείνα και μας κάνει να νοιώθουμε χορτασμένοι. Το αλκοόλ επίσης μπορεί να αδειάσει της αποθήκες υδατανθράκων στο σώμα, του γλυκογόνου δηλαδή, με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε επιπλέον υδατάνθρακες για να τις αναπληρώσουμε.

Γλυκαντικά

Είτε βρίσκονται στα αναψυκτικά ή στον καφέ, τα τεχνητά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη κ.α.) διεγείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου κάνοντάς τα να «νομίζουν» ότι θα λάβουν μια γλυκιά μερίδα ενέργειας (θερμίδες δηλαδή) και εν τέλει τα… απογοητεύουν. Το αποτέλεσμα; Μπορεί να καταλήξουμε να θέλουμε και να τρώμε περισσότερα γλυκά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πίτσα

Κανείς δεν τρώει μόνο ένα κομμάτι πίτσα, όσο μεγάλο και αν είναι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο συνδυασμός που περιλαμβάνεται στο δημοφιλές έδεσμα (λευκό αλεύρι, υδρογονωμένα έλαια, επεξεργασμένα τυριά και συντηρητικά) μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να μειώσει την παραγωγή ορμονών κορεσμού και να «μπερδέψει» τις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ρυθμίζουν την πείνα. Από την άλλη, αν φτιάξετε μια σπιτική πίτσα με αλεύρι ολικής άλεσης, άπαχο κρέας, μπόλικα λαχανικά και λίγο τυρί, τότε θα έχετε ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτείνη γεύμα το οποίο θα σας «κρατήσει» για περισσότερες ώρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v