Fast food: Πώς θα χορτάσετε χωρίς να παχύνετε

Burger, πίτσα, ζυμαρικά, κινέζικο. Δείτε πώς θα απολαύσετε την… αμαρτία του fast food, χωρίς να χαλάσετε τη σιλουέτα σας.
Fast food: Πώς θα χορτάσετε χωρίς να παχύνετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το γρήγορο φαγητό είναι η συνήθεια που λατρεύουμε να μισούμε. Ναι μεν μας προσφέρει μια γευστική λύση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης – ή πείνας – από την άλλη πλευρά όμως μας «φορτώνει» με περιττές θερμίδες οι οποίες αν συσσωρευτούν μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα ποσοστά λίπους. Υπάρχει… σωτηρία;

Υπάρχει. Κάνοντας τις σωστές επιλογές όταν τρώμε έξω μπορούμε να περιορίσουμε – κάπως – τις αρνητικές αυτές συνέπειες και να απολαύσουμε ένα «γρήγορο» γεύμα χωρίς τις τύψεις που είθισται να το συνοδεύουν. Ιδού λοιπόν πώς μπορείτε να κόψετε θερμίδες από το φαγητό σε αλυσίδες τύπου Goody's, από το κινέζικο, από την πίτσα και από το famous greek σουβλάκι.

Θα παίζει το τρανζίστορ τα αμερικάνικα

* Αποφύγετε ό,τι περιέχει τις λέξεις super, jumbo, maxi κτλ. Το ξέρετε πολύ καλά ότι τα «μεγάλα» μενού είναι συνήθως διπλάσια από τα κανονικά, εκτοξεύοντας τον αριθμό των θερμίδων στα ύψη. Προτιμήστε σαλατικά από τα salad bars ή έτοιμες φρέσκιες σαλάτες.

* Πίνετε πολύ νερό μαζί με το φαγητό. Εκτός του ότι θα σας χορτάσει πιο γρήγορα είναι σαφέστατα προτιμότερο από τα κάθε λογής αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις θερμίδες του γεύματός σας. Εναλλακτικά, καλή επιλογή αποτελούν τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικά.

* Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα διάφορα dressings που συνοδεύουν τις σαλάτες (μαγιονέζες, τυριά, sour creams κτλ.) και πείτε στο ταμείο να σας τις βάλουν ξεχωριστά ή καθόλου. Έτσι θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στις ποσότητες που καταναλώνετε. Ιδανικά, ραντίστε τις σαλάτες σας με ελαιόλαδο και ξίδι.

* Αντί για πατάτες, μπορείτε να επιλέξετε – όπου αυτό γίνεται – πουρέ πατάτας, ο οποίος έχει λιγότερες θερμίδες από τις τηγανιτές. Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε το λαχταριστό αυτό έδεσμα, προτιμήστε το σκέτο, χωρίς τις επιπλέον σος (μαγιονέζα, κέτσαπ κτλ.)

Είσαι κινεζάκι (μην) τρως πολύ ρυζάκι

* Αποφύγετε τα τηγανιτά εδέσματα, και προτιμήστε βραστά noodles, ρύζι στον ατμό ή chow mein (λαζάνια). Ιδανικά, ζητήστε καστανό ρύζι το οποίο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να συνοδεύσετε το πιάτο σας.

* Προτιμήστε να «ανοίξετε» το γεύμα σας με μια ζεστή σούπα. Η πλειοψηφία από αυτές που σερβίρονται στα κινέζικα εστιατόρια είναι αρκετά "φτωχές" σε λίπος και θερμίδες και ιδιαίτερα νόστιμες. Επίσης, θα σας χορτάσουν και θα σας προλάβουν από το να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες γεύματος στη συνέχεια.

* Στο… τρίλλημα κοτόπουλο ή μοσχάρι ή πάπια, νικητής στη μάχη των λίγων θερμίδων βγαίνει το κοτόπουλο. Προτιμήστε το συνοδεία λαχανικών.

* Στην μάχη με τις σος, η πιο ελαφριά αποδεικνύεται η σάλτσα σόγιας με περίπου 10 θερμίδες ανά μερίδα και η σάλτσα τεριγιάκι με περί τις 15 θερμίδες ανά μερίδα. Ακολουθούν οι αρκετά παχυντικές σάλτσα δαμάσκηνο και γλυκόξινη.

Αφράτη πίτσα; Μάμα μία!

* Ξεκινήστε με μια φρέσκια σαλάτα με ρόκα/παρμεζάνα/μπαλσάμικο, η οποία θα σας «γεμίσει» χωρίς να σας δώσει πολλές θερμίδες. Αν αφαιρέσετε μάλιστα και την παρμεζάνα, ακόμα καλύτερα.

* Προτιμήστε την λεπτή ζύμη (thin) από την αφράτη (pan). Εκτός του ότι δεν θα σας φουσκώσει με περίσσιους υδατάνθρακες, για κάποιον περίεργο λόγο φαίνεται να μην έχει τόσο βούτυρο όσο η αφράτη, που είναι στην κυριολεξία... βουτηγμένη σε αυτό.

* Όσον αφορά τα υλικά, τα λαχανικά είναι από τις πιο ελαφριές επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Το ιδανικότερο λοιπόν, θα ήταν να παραγγείλετε μια απλή πίτσα με ποικιλία λαχανικών. Αν τώρα θέλετε να βάλετε και κάτι σε κρέας μην υπερβείτε το ένα είδος. Π.χ πίτσα με λαχανικά και πεπερόνι ή πίτσα με λαχανικά και bacon. Ο συνδυασμός δύο κρεατικών θα εκτοξεύσει τις θερμίδες και τα λιπαρά τις πίτσας στα ύψη.

The famous Greek Souvlaki

* Αν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες του αγαπημένου εδέσματος αποφύγετε τον γύρο, στον οποίο το ψαχνό είναι… μειοψηφία και κυριαρχεί το αλάτι και το λίπος. Προτιμήστε καλαμάκι (καλύτερα κοτόπουλο) και ζητήστε να σας ψήσουν τις πίτες στα κάρβουνα, αλάδωτες.

* Αν σκοπεύετε να πάρετε δύο σουβλάκια με πίτα (το πιο πιθανό), καλύτερα επιλέξτε την μερίδα με τα καλαμάκια. Συνήθως την σερβίρουν με αρκετά λαχανικά τα οποία θα σας χορτάσουν.

* Αντικαταστήστε την κέτσαπ, την μαγιονέζα, τις κίτρινες σάλτσες ή το τζατζίκι, με μουστάρδα ή μία κουταλιά γιαούρτι.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v