8 λάθη που ίσως κάνετε καθημερινά στη διατροφή σας

Νομίζετε ότι ακολουθείτε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο; Δείτε οκτώ λάθη τα οποία πιθανώς να κάνετε και τα οποία σίγουρα σαμποτάρουν τον στόχο σας.
8 λάθη που ίσως κάνετε καθημερινά στη διατροφή σας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η υγιεινή διατροφή σήμερα είναι ένας αρκετά παρεξηγημένος όρος. Πολλοί θεωρούν ότι ακολουθούν έναν υγιεινό διατροφικό πλάνο, όμως τις περισσότερες φορές αυτό που κάνουν είναι να αναπαράγουν διατροφικά μοτίβα τα οποία είτε βλέπουν στην τηλεόραση ότι «δουλεύουν» είτε ακούν από γνωστούς του ότι «έχουν αποτέλεσμα».

Παρακάτω ακολουθούν οκτώ από τα πιο δημοφιλή λάθη που ενδεχομένως να κάνετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Θεωρείτε ότι υπάρχει μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος διατροφής
Πρωτεΐνική διατροφή, paleo diet, ωμοφαγία, χορτοφαγία. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης αυτήν την περίοδο και τα «έτοιμα» διατροφικά πλάνα διαδίδονται εν ριπή οφθαλμού και ακολουθούνται – συνήθως – χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό. Πώς όμως πραγματικά ξέρετε αν ένα έτοιμο διατροφικό πλάνο είναι αποτελεσματικό για εσάς και ωφελεί τον οργανισμό σας; Το ότι «δουλεύει» σε κάποιον γνωστό ή φίλο/η σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα για εσάς. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να σας βλάψει. Ο καθένας μας είναι μοναδικός από βιοχημικής πλευράς, επομένως δεν υπάρχουν «μαγικές διατροφικές συνταγές» για όλους. Η καλύτερη διατροφή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι εκείνη η οποία είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τους στόχους σας.

Δεν τρώτε το βράδυ
Η παράλειψη του βραδινού με την δικαιολογία ότι «έτσι θα χάσω βάρος γρηγορότερα» αποτελεί έναν από τους πιο ευρέως διαδεδομένους μύθους της καθημερινής μας διατροφής. Το βραδινό είναι ένα εξίσου σημαντικό γεύμα με τα υπόλοιπα. Μπορεί να χρειαστεί να είναι σε μικρότερη ποσότητα απ’ ό,τι το μεσημεριανό, αλλά δεν παύει να είναι γεύμα. Αν το τελευταίο γεύμα κάποιου είναι το ενδιάμεσο και δεν φάει το βράδυ, τότε μεσολαβεί ένα διάστημα αφαγίας τουλάχιστον 14 ωρών μαζί με τον ύπνο, γεγονός που πιθανώς να μας προκαλέσει «έκρηξη όρεξης» το επόμενο πρωί.

Το παρακάνετε με τα light προϊόντα
Η συνήθεια αρκετού κόσμου να «μεγενθύνει» την ευεργετική επίδραση των προϊόντων και η οποία φυσικά ενισχύεται από τις αντίστοιχες διαφημιστικές καμπάνιες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διατροφή μας. Τα light προϊόντα μπορεί να έχουν μειωμένα ποσοστά λίπους ή ακόμα και καθόλου λίπος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα χάνουν και όλες τους τις θερμίδες. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτά έχουν μεγάλη θερμιδική αξία, επομένως η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί εύκολα να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Δαιμονοποιείτε τα λιπαρά
Δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές, απλά ορισμένες τροφές σε υπερβολικές ποσότητες μπορούν να καταστρέψουν τη διατροφή μας ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά. Έτσι είναι λάθος να νομίζετε ότι τα λιπαρά είναι «κακά» για τον οργανισμό. Απλά αν δεν καταναλωθούν με μέτρο ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα. Άλλωστε το σώμα μας χρειάζεται το λίπος, μαζί με τους καλής ποιότητας υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη έτσι ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και να διατηρεί ένα υγιές βάρος. Είναι επίσης αλήθεια, ότι προσθέτοντας ορισμένα «καλά» λιπαρά από τροφές όπως ο σολομός, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί στη διατροφή σας θα ενισχύσετε την απώλεια βάρους.

Δεν ξέρετε πού «κρύβεται» η ζάχαρη
Πολύς κόσμος συμπεραίνει – λανθασμένα – ότι το φαγητό θα πρέπει για να έχει γλυκιά γεύση  να περιλαμβάνει ζάχαρη. Κι όμως, η κέτσαπ, το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κρακεράκια, διάφορες σάλτσες και ένα σωρό ακόμα «αλμυρά» προϊόντα περιέχουν, αν όχι μεγάλες, παρ’ όλα αυτά σημαντικές ποσότητες ζάχαρης οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ενδεχομένως να συναγωνίζονται σε περιεκτικότητα μια φέτα κέικ. Μην πέφτετε λοιπόν θύματα της «κρυμμένης» ζάχαρης και φροντίστε να εξετάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων, ακόμα και εκείνων που δεν σας φαίνονται ύποπτα.

Νομίζετε ότι όλες οι θερμίδες είναι ίδιες
Ισότητα – θα έπρεπε να- υπάρχει στην κοινωνία, όμως στον κόσμο των θερμίδων τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Σίγουρα ξέρετε κάποιον ή κάποια ο οποίος είναι με έναν θερμιδομετρητή στο χέρι και μετρά θερμίδα-θερμίδα τις τροφές που καταναλώνει, όμως δεν μπορεί με τίποτα να χάσει κιλά. Λυπηρό για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν δουλεύει δεύτερον γιατί το να αφήνουμε τις θερμίδες να «κυριεύουν» τη ζωή μας είναι τουλάχιστον θλιβερό.

Εκατό θερμίδες π.χ. από μπισκότα χωρίς λιπαρά είναι κάτι τελείως διαφορετικό από εκατό θερμίδες π.χ. ρυζιού ή βρώμης. Μια θερμίδα δεν είναι απλά… μια θερμίδα. Η ζάχαρη για παράδειγμα, θεωρείται εξαιρετικά εθιστική. Μαθαίνοντας με ποιους τρόπους οι θερμίδες επηρεάζουν το σώμα σας μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την διατροφή σας – και κατ’ επέκταση την υγεία σας – να μειώσετε τις λιγούρες, να ισορροπήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Εμπιστεύεστε με κλειστά μάτια οτιδήποτε «χωρίς γλουτένη» ή «βιολογικό»
Το γεγονός ότι κάτι έχει την ταμπέλα του «βιολογικού» ή του «χωρίς γλουτένη» ή «οργανικού» ή «ωμού» ή οτιδήποτε δεν σημαίνει αυτόματα ότι η ταμπέλα αυτή το καθιστά και υγιεινό. Αρκετά από αυτά τα προϊόντα πιθανώς να έχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ ό,τι ένα κουτάκι αναψυκτικό. Και πάλι, το να μάθετε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των προϊόντων είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για την διατροφή και την υγεία σας.

Στερείστε τα αγαπημένα σας φαγητά
Όσο πιο πολύ λέτε στον εαυτό σας «δεν πρέπει να το φάω αυτό», τόσο πιο πιθανό είναι εν τέλει να ενδώσετε στον πειρασμό και να το καταβροχθίσετε και κάπως έτσι εξαφανίζεται εν μία νυκτί όλο το παγωτό. Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει με στέρηση ή με ριζική αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών. Περισσότερο συνδέεται με το πώς μπορείτε να απολαμβάνετε τις τροφές που αγαπάτε με υγιεινό τρόπο. Για παράδειγμα, παγωτό μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας χρησιμοποιώντας γλυκαντικά και γάλα με χαμηλά λιπαρά. Σας αρέσει η σοκολάτα; Αποφύγετε τις τύπου γάλακτος και προτιμήστε τις «μαύρες» οι οποίες και λιγότερη ζάχαρη/λιπαρά έχουν και κάνουν περισσότερο καλό στην υγεία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v