Junk food: Ο εθιστικός υπαίτιος της παχυσαρκίας

Όχι μόνο εθιστικά αλλά και υπαίτια για ψυχαναγκαστική κατανάλωση τροφής και παχυσαρκία κρίνονται τα junk food, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα πάνω σε αρουραίους, η οποία στρέφεται πλέον σε θεραπείες παρόμοιες με αυτές για τον εθισμό στα ναρκωτικά.
Junk food: Ο εθιστικός υπαίτιος της παχυσαρκίας
Η υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων μπορεί να είναι εξίσου εθιστική με την κοκαΐνη ή την νικοτίνη, ενώ μπορεί να προκαλέσει ψυχαναγκαστική βρώση και παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Τα ευρήματα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα δε μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στην ανθρώπινη παχυσαρκία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της κατάστασης και στην ανάπτυξη θεραπειών προς αντιμετώπιση αυτής, σύμφωνα με όσα έγραψαν ερευνητές στο περιοδικό «Nature Neuroscience».

Στην έρευνα, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν αρουραίοι, υποστηρίζεται ότι η υπερκατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες μπορεί να προκαλέσει εθιστικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, ενώ τα τρόφιμα αυτά μπορούν να μετατρέψουν τους αρουραίους σε ψυχαναγκαστικούς καταναλωτές –σε εργαστηριακό επίπεδο, τουλάχιστον.

Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, μειωμένα επίπεδα ενός συγκεκριμένου δέκτη ντοπαμίνης -ενός χημικού στον εγκέφαλο που ενισχύει το αίσθημα της ανταμοιβής- σε υπέρβαρες γάτες, κάτι που έχει βρεθεί και σε ανθρώπους εθισμένους στα ναρκωτικά, σύμφωνα πάντα με το ίδιο άρθρο. «Η παχυσαρκία μπορεί να είναι μία μορφή ψυχαναγκαστικής βρώσης. Έτσι, θεραπείες που αναπτύσσονται για άλλες μορφές ψυχαναγκασμού, όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά, μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμες και στην θεραπεία της παχυσαρκίας», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.com ο ερευνητής Paul Kenny του The Scripps Research Institute στην Φλόριντα.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία κοστίζουν κάθε χρόνο στην Αμερική περί τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι δε παχύσαρκοι ή υπέρβαροι Αμερικανοί ενήλικες υπολογίζεται ότι αποτελούν τα δύο τρίτα του πληθυσμού, ενώ τα παιδιά το ένα τρίτο.

Για τις ανάγκες της ερευνάς, ο Kenny και οι συνεργάτες του, επισκέφθηκαν ένα μπακάλικο. «Αγοράσαμε όλα αυτά που συνήθως αρέσουν στους ανθρώπους -πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες, λουκάνικα-, όλα αυτά που όλοι απολαμβάνουμε, αλλά που δεν πρέπει να τρώμε συχνά», είπε. Αγόρασαν, επίσης, και κάποια υγιεινά τρόφιμα και επινόησαν ένα διαιτητικό πρόγραμμα για τρεις ομάδες αρουραίων.

Η μία ομάδα έφαγε ένα ισορροπημένο, υγιεινό γεύμα. Μία άλλη ομάδα έφαγε υγιεινό γεύμα, αλλά είχε πρόσβαση και σε τροφές πολλών θερμίδων για μία ώρα την ημέρα. Οι αρουραίοι της τρίτης ομάδας ταΐστηκαν με υγιεινά γεύματα, ενώ τους δόθηκε απεριόριστη πρόσβαση σε τροφές πολλών θερμίδων.

Σύμφωνα με τον Kenny, οι αρουραίοι της τρίτης ομάδας έδειξαν προτίμηση στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων, τις καταβρόχθιζαν καθ’όλη την διάρκεια της μέρας και σύντομα έγιναν παχύσαρκοι. Όλοι οι αρουραίοι είχαν, επίσης, εκπαιδευτεί ώστε να υπόκεινται ένα μικρό σοκ κάθε φορά που θα εκτίθενται στο φως. Αλλά όταν οι αρουραίοι με απεριόριστη πρόσβαση στο junk food εκτέθηκαν στο φως, δεν αντέδρασαν καθόλου σε αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί πιθανό κίνδυνο. Αντίθετα, συνέχισαν να καταβροχθίζουν τα σνακ τους.

Ο ερευνητής πρόσθεσε πως «αυτό που βλέπουμε στα ζώα είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει και στους ανθρώπους, οι οποίοι υπερ-καταναλώνουν junk food. Από αυτά που είδαμε στο πείραμα, φαίνεται να μην υπάρχει πρόβλημα από την κατανάλωση junk food, αλλά αν αυτό συμβαίνει επαναλαμβανόμενα και σε μεγάλες ποσότητες, τότε είναι που εμφανίζεται το πραγματικό πρόβλημα».

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v