Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: Είναι λύση;

Λίγο οι υπερβολικές δίαιτες, λίγο οι λάθος διατροφικές επιλογές μας, καταλήγουμε τελικά να κάνουμε απανωτά λάθη και να παρουσιάζουμε έλλειψη βιταμινών. Πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες.

των Γιάννη Π. Χρύσου (*) και Γιάννας Περγαντά (*)

Πηγή: Ιatronet.gr

Οι βιταμίνες και τα άλατα είναι πολύ σημαντικά στη διατροφή μας και δεν πρέπει να αδιαφορούμε. Πρόκειται για βασικές οργανικές ουσίες που χρειάζονται σε μικρές ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό για να γίνουν ειδικές μεταβολικές διεργασίες. Ονομάζονται και συμπληρωματικές θρεπτικές ουσίες επειδή δεν παρέχουν ενέργεια.

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και άλατα. Οι διάφορες δίαιτες ”βγάζουν” από την καθημερινή μας διατροφή φρούτα, λαχανικά και γενικά τροφές που ενοχοποιούνται έτσι ώστε να μην υπάρχουν στη διατροφή μας βιταμίνες και άλατα χρήσιμα στον οργανισμό μας.

Ο οργανισμός τότε παρουσιάζει αβιταμίνωση, δηλαδή έλλειψη βιταμινών απαραίτητων για τον οργανισμό όπως για παράδειγμα βιταμίνη D και ασβέστιο κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τα παίρνουν και από συμπληρώματα διατροφής εμπλουτίζοντας έτσι την διατροφή τους σε βιταμίνες και άλατα.

Είναι πολύ σημαντικό όμως να ξέρουμε τη σημασία και τη σωστή χρήση των συμπληρωμάτων αυτών έτσι ώστε να είναι ασφαλή και αποδοτικά στον οργανισμό μας. Υπάρχουν πολλές μορφές συμπληρωμάτων διατροφής, σε κάψουλες, ταμπλέτες, σε σκόνη και σε υγρή μορφή.

Πιο συγκεκριμένα, οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές είναι οι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Στις υδατοδιαλυτές ανήκουν αυτές που μπορούν να διαλύονται και να μεταφέρονται σε νερό. Αυτές είναι η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ και βιοτίνη). Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης στον ανθρώπινο οργανισμό, με συνέπεια τα συμπτώματα έλλειψης να παρουσιάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στις λιποδιαλυτές ανήκουν αυτές που διαλύονται μόνο σε λίπος και μεταφέρονται συνδεδεμένες με λιπαρά οξέα. Σε αυτές ανήκουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ. Αυτές, σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές, μπορούν και αποθηκεύονται στο ήπαρ και στα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα έλλειψης να καθυστερούν να εμφανισθούν.

Επιγραμματικά, οι βιταμίνες εμπλέκονται στην πήξη του αίματος, στην όραση, στην νευρομυϊκή λειτουργία, στην καλή εμφάνιση του δέρματος, σε οστικές λειτουργίες, στον σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, στην αναπαραγωγή, στον σχηματισμό ορισμένων ορμονών και στην απελευθέρωση ενέργειας.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε πως σε κάθε συσκευασία, ανεξάρτητα με τη μορφή του συμπληρώματος διατροφής, πρέπει να αναγράφονται οι ποσότητες κάθε θρεπτικού συστατικού αναλυτικά σε γραμμάρια, μιλιγκράμ και μικρογραμμάρια και η αναλογία της ΠΗΔ. Η Προτεινόμενη Ημερήσια Δόση έχει σκοπό τη σωστή και ασφαλή λήψη των συμπληρωμάτων, έτσι ώστε να μην υπερβαίνονται τα επίπεδα ασφαλείας, και έχει καθιερωθεί εδώ και 50 χρόνια. Η σωστή λήψη των συμπληρωμάτων βοηθά στην αποφυγή της αβιταμίνωσης αλλά και την αποφυγή της υπερβολικής δόσης βιταμινών και αλάτων.

Τέλος, υπάρχουν διάφοροι ειδικοί που θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε, οι οποίοι ασχολούνται ξεχωριστά με τις ελλείψεις του κάθε οργανισμού σε βιταμίνες και άλατα δίνοντας έτσι τις σωστές βιταμίνες στις σωστές δόσεις και βοηθώντας τον οργανισμό να λειτουργεί αρμονικά.

Πηγή: Ιatronet.gr

* Ο κ. Χρύσου είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και η κ. Περγαντά είναι φαρμακοποιός.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v