Πώς θα αποφύγουμε τις... ”γιορτινές” θερμίδες

Διαβάστε ορισμένα μικρά μυστικά που θα σας γλιτώσουν από περιττές θερμίδες και... μεθεόρτιες επισκέψεις στο διαιτολόγο, χωρίς να χρειαστεί να απέχετε από τους πάσης φύσεως εορτασμούς.

Παραδοσιακά συνδεδεμένη με λουκούλλεια οικογενειακά γεύματα, ρεβεγιόν με άφθονο αλκοόλ και προσωρινή εγκατάλειψη των καθημερινών ”υγιεινών” μας συνηθειών, με πρώτες στη λίστα τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, η εορταστική περίοδος που διανύουμε αποτελεί το νούμερο ένα ανασταλτικό παράγοντα για τη διατήρηση τόσο του σωματικού μας βάρους όσο και του εν γένει υγιεινού τρόπου ζωής.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείτε σπίτι, να απορρίψετε κάθε πρόταση εξόδου ή να στερηθείτε τα εκλεκτά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Υπάρχουν ορισμένα μικρά μυστικά, που αν τα εφαρμόσετε θα σας γλιτώσουν από περιττές θερμίδες και… μεθεόρτιες επισκέψεις στο διαιτολόγο.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στη διατήρηση του σωματικού σας βάρους και της φόρμας σας, αν τις ακολουθήσετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ρεβεγιόν, το εορταστικό γεύμα ή το πάρτι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. ”Παγώστε” λοιπόν για λίγο τη δίαιτά σας και απλά υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα παρεκτραπείτε (πολύ).

* Αν αποφασίσετε να ελαττώσετε –ή να… ξεχάσετε εντελώς– τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για άσκηση που σας παρουσιάζεται, προκειμένου να μη χάσετε εντελώς τη φόρμα που με τόσο κόπο αποκτήσατε. Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι –ούτως ή άλλως η κίνηση αυτές τις μέρες είναι τραγική–, κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά περπατώντας με γρήγορο βήμα, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και μην απορρίπτετε καμία πρόταση εξόδου για χορό.

* Ξεχάστε την ευρύτατα διαδεδομένη, πλην λανθασμένη, λογική της παράλειψης γευμάτων εν όψει του εορταστικού δείπνου. Παραλείποντας γεύματα δε γλιτώνετε θερμίδες, απλά καταπονείτε τον οργανισμό σας, μη παρέχοντάς του την ενέργεια που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ενισχύετε το αίσθημα της πείνας που θα σας παρασύρει σε ακόμη περισσότερες διατροφικές παρεκτροπές όταν τελικά φτάσει η ώρα του δείπνου. Μπορείτε απλά να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μία σαλάτα ή βραστά λαχανικά, και ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό, που θα σας δυναμώσει χωρίς να σας φορτώσει με περιττές θερμίδες.

* Αποφύγετε το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα, το μπουφέ με τα ορεκτικά και τους ξηρούς καρπούς σε ρεβεγιόν και εορταστικά τραπέζια, και –ει δυνατόν– τα γλυκά που, ως εκ θαύματος, εμφανίζονται αυτές τις μέρες μπροστά σας με συχνότητα δευτερολέπτου. Αν επιθυμείτε κάποιο σνακ, προτιμήστε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ψητά κάστανα που θα σας χορτάσουν με τον υγιεινότερο τρόπο.

* Επιλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαμηλής θερμιδικής αξίας εδέσματα που θα βρείτε στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και δε θα σας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες αν αποφύγετε την πέτσα του, τα λαχανικά θα εμπλουτίσουν το πιάτο σας με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ το μαύρο ψωμί θα σας δώσει πολύ λιγότερες θερμίδες, και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, από το άσπρο.

* Αν οργανώνετε εσείς το ρεβεγιόν ή το εορταστικό δείπνο της παρέας, φροντίστε να επιλέξετε όσο το δυνατόν υγιεινότερα και φτωχά σε θερμίδες υλικά. Γεμίστε τη γαλοπούλα με μαύρο ρύζι, ψήστε τις πατάτες με ελαιόλαδο, κόβοντάς τις σε μεγαλύτερα κομμάτια, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο και συμπληρώστε το τραπέζι με τζατζίκι αντί για έτοιμες sauce, πίττες λαχανικών, λουκάνικα και αλλαντικά στη σχάρα και άφθονες σαλάτες. Μην αποκλείεται τα θαλασσινά από τα εορταστικά σας γεύματα –ένα πρώτο πιάτο με σολομό, για παράδειγμα, θα προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Φτιάξτε τα γλυκά σας με μαύρη ζάχαρη ή, ακόμη καλύτερα, φρουκτόζη –αν την… αντέχετε– και προτιμήστε μαύρη σοκολάτα, αντί για γάλακτος.

* Σε ό,τι αφορά το… επίμαχο ζήτημα του αλκοόλ, μη δίνετε στον εαυτό σας υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Γιορτές είναι, ξέρετε –και ξέρουμε– ότι θα πιείτε. Προσπαθήστε απλά να μετριάσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τον κίνδυνο της αφυδάτωσης, πίνοντας δύο ποτήρια νερό ανάμεσα στα ποτά και όσο είναι δυνατόν προτιμήστε κρασί αντί για οποιοδήποτε άλλο ποτό και αποφύγετε τα υπερφορτωμένα με θερμίδες κοκτέιλ.

* Κάψτε τις θερμίδες του λουκούλλειου δείπνου και διατηρήστε τη φόρμα σας με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο: χορεύοντας. Μεταφέρετε το οικογενειακό ή φιλικό πάρτι σε ένα από τα αθηναϊκά club που και φέτος διοργανώνουν κεφάτες εορταστικές βραδιές ή εκμεταλλευτείτε τη συλλογή CDs του οικοδεσπότη σας και δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για χορό μέχρι πρωίας.

* Ό,τι κι αν κάνετε, μην προσπαθήσετε να απέχετε εντελώς από τους γευστικούς πειρασμούς και την εν γένει ”επικίνδυνη” για τη φόρμα και τη σιλουέτα σας γιορτή. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χαλάσετε τη διάθεσή σας, να χάσετε την όλη ατμόσφαιρα και να νιώσετε τύψεις αν τελικά υποπέσετε στο ”αμάρτημα” του ενός γλυκού. Εξοπλιστείτε με την καλύτερη διάθεση και γιορτάστε το, προσπαθώντας απλά να μη χάσετε το μέτρο. Κι αν το χάσετε, έχετε μια ολόκληρη χρονιά μπροστά σας για να επανορθώσετε.

Καλές γιορτές!

Ηρώ Κουνάδη

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v