Φαγητό και διακοπές: Τι πρέπει να προσέχουμε

Η παραδοσιακή τάση των Ελλήνων για καλοκαιρινή γαστριμαργική έξοδο μπορεί να περιέχει κινδύνους για την υγεία και κυρίως για τη σιλουέτα μας. Πως δεν θα πάρουμε κιλά το καλοκαίρι, τι πρέπει να προσέχουμε όταν παραγγέλνουμε και τι πρέπει να αποβάλλουμε από τις καλοκαιρινές διατροφικές μας συνήθειες.

Πηγή: Iatronet.gr

του Χαρίλαου Δημοσθενόπουλου (*)

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ”φαγητό έξω” είναι για τους περισσότερους Έλληνες καθημερινή σχεδόν συνήθεια. Τόσο ο καλός καιρός, όσο και οι διακοπές, πολυήμερες ή αποδράσεις Σαββατοκύριακου, συμβάλλουν στην συχνή κατανάλωση έξω από το σπίτι, σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και ταχυφαγεία τύπου fast food.

Αν και όλοι μας απολαμβάνουμε αυτές τις εξορμήσεις μας, ειδικά αν είμαστε με καλή παρέα, σπάνια μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πως αυτά τα γεύματα μπορούν να αποδειχτούν μέχρι και επικίνδυνα, τόσο για την υγεία μας, όσο όμως και για τη σιλουέτα μας...

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε φαγητό μακριά από την κουζίνα μας και τι επιλογές μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες αλλά και τα παραπανίσια κιλά;

Υψηλοθερμιδικές τροφές του καλοκαιριού

Τα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε κυρίως το καλοκαίρι, και τα οποία πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε είναι:

Αναψυκτικά: όταν είμαστε κάτω από το δυνατό ήλιο συχνά αναζητούμε ένα ποτήρι παγωμένο αναψυκτικό τύπου ”κόλα”. Δεν είναι όμως η καλύτερη επιλογή. Αρχικά δίνει αρκετές ”κενές” θερμίδες, που στα κανονικά αναψυκτικά φτάνουν τις 152 θερμίδες (ένα κουτάκι έχει περίπου 8 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη!!). Παράλληλα η πρόσληψη ζάχαρης σίγουρα δεν μας ξεδιψάει όσο θα θέλαμε.

Παγωτά: το παγωτό είναι ίσως το τρόφιμο που χαρακτηρίζει την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι όμως μία τροφή με πολλές θερμίδες –κυρίως από λίπος- αλλά και ιδιαίτερα ευπαθής στις καλοκαιρινές κλιματολογικές συνθήκες.

Έτσι ένα παγωτό μπορεί να μας ”φορτώσει” με αρκετές θερμίδες, που κυμαίνονται-ανάλογα με τον τύπο του παγωτού- από 90-350 θερμίδες ανά μπάλα. Λιγότερες βέβαια βρίσκουμε στα παγωτά τύπου ”γρανίτα” και περισσότερες σε παγωτά τύπου ”παρφέ”. Τελευταία οι μεγάλες εταιρείες έχουν φέρει στην αγορά παγωτά τύπου ”λάϊτ”, που δίνουν αρκετά λιγότερο λίπος και θερμίδες (80-120 θερμίδες ανά ξυλάκι).

Πέρα όμως από το θερμιδικό φορτίο τα παγωτά θέλουν μεγάλη προσοχή, αφού εύκολα μπορούν να αλλοιωθούν από τη ζέστη. Έτσι προσοχή θέλουν τα παγωτά χύμα, καθώς και τα παγωτά ψυγείου, που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο. Ένα παγωτό που έχει κομμάτια πάγου είναι συχνά ακατάλληλο για κατανάλωση.

Αλκοόλ το καλοκαίρι: Το αλκοόλ και κυρίως η μπύρα είναι μια κλασσική συνήθεια δίπλα στη θάλασσα ή στην βραδινή έξοδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ένα ποτήρι μπύρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοόλ, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες (κριθάρι) οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμιδική περιεκτικότητα της (ένα ποτήρι δίνει περίπου 150 θερμίδες, αλλά ποιος μένει μόνο στο ένα!!).

Μεγάλη προσοχή θέλουν ακόμα τα σχετικά καινούργια ποτά σε ατομικά μπουκάλια, που συνδυάζουν ποτά τύπου βότκας ή τζιν με αρκετή ζάχαρη. Ενα ποτήρι παγωμένο κρασί είναι σίγουρα πιο ενδεδειγμένη επιλογή.

Μικρά μυστικά στην παραγγελία των γευμάτων

Υπάρχουν κάποια μικρά ”μυστικά” όταν αποφασίζουμε να φάμε σε κάποια ταβέρνα, τα οποία είναι καλό να θυμόμαστε στις διακοπές μας. Έτσι είναι καλό:

Nα μην εμπιστευόμαστε τη γνώμη του σερβιτόρου, ο οποίος συχνά μας συστήνει κάποια ιδιαίτερα πιάτα, που δεν είναι πάντα τα φρεσκότερα.

Nα αποφεύγουμε μέρη που έχουν το σύστημα του ”δίσκου”. Συνήθως καταφεύγουμε σε υπερκατανάλωση μεζέδων που κατά κύριο λόγο είναι παναρισμένα και τηγανισμένα κρέατα ή λαχανικά, φαγητά με σάλτσες και αλοιφές με αμφίβολης ποιότητας μαγιονέζα, που μας προσφέρουν εύκολα μεγάλο φορτίο ενέργειας, και μας στερούν από την κατανάλωση μιας μερίδας φαγητού.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην παραγγελία του ψαριού και των θαλασσινών, π.χ. γαρίδων. Το τεστ με τα μάτια του ψαριού και τα βράγχια είναι σίγουρα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν πλέον αρκετοί ”μαγικοί” τρόποι για να κάνουν τις κατεψυγμένες γαρίδες να μοιάζουν με ολόφρεσκες!

Αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά σε μπιφτέκια ή τηγανητά κεφτεδάκια, αφού είναι ένα τρόφιμο που μπορεί πολύ εύκολα να νοθευτεί, τόσο με την προσθήκη καρυκευμάτων, όσο και αμυλούχων προσμίξεων, π.χ. ψωμιού, αλευριού.

Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρέσκο, καθαρό κιμά μπορεί να είναι ένα τρόφιμο ελαφρύ και εύπεπτο, αυτό που θα έχει αμφίβολης ποιότητας κιμά και προσμείξεις θα οδηγήσει σίγουρα σε συμπτώματα δυσπεψίας.

Προσέξτε πολύ τις σαλάτες. Η κλασσική αγγουροντοματοσαλάτα είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από τα χόρτα ή το μαρούλι. Ιδιαίτερα σε μέρη με πολύ κόσμο είναι αδύνατο το προσωπικό να δείξει την απαιτούμενη προσοχή στον καθαρισμό των παραπάνω, τα οποία λόγω της μορφής τους μαζεύουν μικροοργανισμούς και ζωύφια. Έτσι, πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια δηλητηρίαση, επειδή καταναλώσαμε μια ”αθώα” σαλάτα μαζί με το ψάρι ή το κρέας.

Καλές επιλογές

Ποιες είναι λοιπόν καλές επιλογές για ένα καλοκαιρινό τραπέζι;

Άπαχο κρέας: όπως το φιλέτο του κοτόπουλου, της γαλοπούλας ή κάποιου ψαριού μπορεί να είναι η καθημερινή μας επιλογή. Βέβαια πρέπει πάντα να ελέγχουμε την καταλληλότητα και την καθαριότητα στο μαγαζί που επιλέγουμε αφού τα παραπάνω κρέατα, και κυρίως αυτό των πουλερικών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό και στην μαγειρική τους παρασκευή, λόγω του κινδύνου της σαλμονέλας.

Το καλοκαίρι άλλωστε, λόγω της ζέστης, είναι πιο σωστό να αποφεύγουμε τροφές υψηλές σε λίπος όπως το ”κόκκινο” κρέας, αφού απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο για την πέψη τους, με αποτέλεσμα να ”κουράζουν” και να ζεσταίνουν περισσότερο το σώμα μας.

Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά: είναι ένα καλό και εύκολο υποκατάστατο για το παγωτό και το βρίσκουμε πλέον παντού, ακόμα και στο πιο μικρό νησί.

Φρούτα και σαλάτες: τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι πολύ πλούσια σε νερό και έτσι μας δίνουν μία καλή λύση στην αποφυγή της αφυδάτωσης, δίνοντας μας γλυκιά απόλαυση και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μία μεγάλη σαλάτα συνδυασμένη με φρέσκο ψωμί (πηγή υδατάνθρακα) και άπαχο τυρί ή τόνο ή κομμάτια κοτόπουλου (πηγές πρωτεΐνης) είναι ένα καλό ελαφρύ γεύμα που μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε το μεσημέρι, χωρίς να φορτώσουμε ιδιαίτερα το στομάχι μας, αλλά παίρνοντας συγχρόνως την κατάλληλη ενέργεια.

Ώρες γευμάτων

Πώς δε θα πάρουμε κιλά στις διακοπές;

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο τις διακοπές μας και να μην γυρίζουμε πίσω με επιπλέον ”φορτίο” πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

* Αποφύγετε την κατανάλωση 2 μεγάλων, κύριων γευμάτων.

* Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ.

* Καταναλώστε πολλές σαλάτες και φρούτα (προσέξτε βέβαια φρούτα όπως σταφύλι και καρπούζι, που περιέχουν αρκετή φυσική ζάχαρη).

* Να πίνετε πολύ νερό (1.5-2 λίτρα καθημερινά).

* Πάρτε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα).

* Αποφύγετε την κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοόλ.

* Προσέξτε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του λίπους που καταναλώνετε.

* Αποφύγετε τα πολλά παγωτά

* Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα μέσα από την άσκηση, το κολύμπι και το περπάτημα.

(*) Ο κ. Δημοσθενόπουλος είναι κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος

Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v