Οι διατροφικοί μύθοι που μάλλον πιστεύετε ακόμα

Κάνουν τα αυγά «κακό»; Αδυνατίζουμε μόνο με μικρά και συχνά γεύματα; Διατροφικοί μύθοι που σίγουρα πιστεύετε κι εσείς.
Οι διατροφικοί μύθοι που μάλλον πιστεύετε ακόμα

Στην προσπάθειά μας να ακολουθήσουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή (συνήθως) για να χάσουμε βάρος ή για να είμαστε υγιείς πέφτουμε συχνά στην παγίδα διάφορων μύθων που παπαγαλίζονται… αβέρτα.

Ακολουθούν μερικοί από αυτούς, μαζί με τους λόγους για τους οποίους δεν «στέκουν».

Τα πολλά μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητα για να χάσουμε βάρος

Η διαδικασία της χώνεψης ενός γεύματος όντως ανεβάζει τον μεταβολισμό μας ελαφρώς, αλλά ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί αυτός ο ανεβασμένος μεταβολικός ρυθμός είναι… να συνεχίσουμε να τρώμε περισσότερο. Κόντρα λοιπόν στις συμβουλές για μικρά συχνά γεύματα, υπάρχουν και οι έρευνες που αναφέρουν πως αυτή η μέθοδος δεν έχει σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους συγκριτικά με την κατανάλωση 2-3 γευμάτων ανά ημέρα.  Ενδεχομένως «πηγή» αυτού του μύθου να’ναι το γεγονός ότι όσοι καταναλώνουν συχνά και μικρά γεύματα, συνήθως τρώνε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Λιγότερο αλάτι = λιγότερα καρδιακά

Ο μύθος αυτός για το αλάτι ζει και βασιλεύει ακόμα και αν τα επιστημονικά δεδομένα είναι… απόντα. Μπορεί η μείωση της κατανάλωσης αλατιού να μειώνει κατά μέσο όρο 1-5mm/HG την αρτηριακή πίεση, όμως δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στις καρδιακές παθήσεις, τον θάνατο ή το έμφραγμα. Προφανώς, αν έχετε οποιαδήποτε πάθηση που να συνδέεται με ευαισθησία στην κατανάλωση αλατιού, τότε ανήκετε στις εξαιρέσεις. Όμως η κατευθυντήρια οδηγία πως ο οποιοσδήποτε θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση αλατιού – και να τρώει άνοστο φαγητό – δεν βασίζεται σε επιστημονικά ευρήματα.

Διαβάστε εδώ ένα εξαιρετικό άρθρο του καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου για το αλάτι. 

Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες

Το μέλι είναι μία τροφή που είναι συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση. Είναι ενδεχομένως το πιο αρχαίο γλυκό. Όσο ωραίο χρώμα ή γεύση και να έχει, με οποιονδήποτε τρόπο και να παρασκευάζεται το μέλι δεν είναι «πλούσιο» σε βιταμίνες. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια μέλι έχουν περί 0,5 mg βιταμίνης C (κοντά στο 1% των αναγκών του μέσου ανθρώπου) ενώ 100 γραμμάρια κόκκινης πιπεριάς έχουν 190 mg (δηλαδή υπερκαλύπτει τις ανάγκες) και 100 γρ σπανάκι έχουν περίπου 28 mg.

H πολλή πρωτεΐνη συσχετίζεται βλάβες στα οστά και τα νεφρά

Μπορεί όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια) να πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση πρωτεΐνης, όμως οι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι/ασκούμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν. Αρκετές μελέτες, ακόμα και σε αθλητές που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες, έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης είναι απολύτως ασφαλής. Για την ακρίβεια, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ, παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας.  

Κι ας μη ξεχνάμε ότι η πρωτεΐνη βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και βοηθά στην απώλεια βάρους

Το πρωινό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την απώλεια λίπους

Την διατύπωση αυτή δεν θα το βρείτε σε κανένα πανεπιστημιακό βιβλίο και σε καμία μελέτη. Μία μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μονάχου διερεύνησε το αν και κατά πόσον το μεγάλο πρωινό έχει επίπτωση στην ρύθμιση του βάρους. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως η υπερβολική κατανάλωση τροφής στο πρωινό μπορεί να δράσει αρνητικά στην ρύθμιση του βάρους, αφού το μεγάλο πρωινό φάνηκε να δρα σαν παρότρυνση σε μία αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και την υπόλοιπη μέρα. Αντίθετα, όσοι συμμετέχοντες στην μελέτη έτρωγαν λίγο το πρωί, έτρωγαν λίγο και το υπόλοιπο της μέρας. Ο ανθρώπινος οργανισμός, αν κρίνουμε από τους προγόνους μας, στηρίζεται σε γονίδια που προήλθαν από μεγάλες διατροφικές στερήσεις, δεν είναι τόσο εύθραυστος, και λειτουργεί κανονικότατα χωρίς πρωινό. Επιπρόσθετα, κλασσικές μελέτες σε πιθήκους έχουν δείξει πως ακόμα σε ακραία στέρηση τροφής ο εγκέφαλος αντί να χάνει ενέργεια, αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας του.

Το αυγό (και ειδικά ο κρόκος) ανεβάζει τη χοληστερόλη

Όντως, το αυγό περιέχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Όμως, κανείς δεν μας εξηγεί πως η χοληστερόλη στην διατροφή δεν αυξάνει απαραίτητα τη χοληστερόλη στο αίμα, τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Επιπλέον, το αυγό αυξάνει την καλή χοληστερόλη και φυσικά, αποτελεί ένα παραγνωρισμένο “super food” που μας προσφέρει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά.

Δείτε εδώ ένα βίντεο με τον Χρήστο Ντέλλο σχετικά με τη χοληστερόλη στη διατροφή. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

Με πηγές από: Examine.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v