ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πώς η σιωπή βοηθά τον εγκέφαλο

Η σιωπή είναι πολύτιμη για τον εγκέφαλό μας, λένε επιστήμονες, που εντόπισαν πώς το μυαλό μας αξιοποιεί τα διαστήματα σιωπής για να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Πώς η σιωπή βοηθά τον εγκέφαλο

Τα κενά σιωπής ανάμεσα στα διαστήματα υπερδιέγερσης των νευρώνων αξιοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να κωδικοποιήσει τις πληροφορίες που λαμβάνει, λένε ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της πολιτείας της Georgia στις ΗΠΑ.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν. Εκπέμπουν ηλεκτρικές ώσεις σε διάφορες διακυμάνσεις, κάπως σαν την θάλασσα που συνεχώς κινείται αλλά είναι άλλοτε ήρεμη και άλλοτε σε τρικυμία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διαστήματα που οι νευρώνες κάνουν «άτυπο διάλειμμα»: Είναι τα διαστήματα σιωπής, στα οποία κάτι «μαγικό συμβαίνει». Οι νευρώνες που κάνουν διάλειμμα, ταυτόχρονα αποτελούν μέλη ομάδας που δημιουργεί αντιλήψεις, ενέργειες και σκέψεις σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, σε πειράματα στους εγκεφάλους ποντικών, οι ερευνητές βρήκαν πως τέτοια κύτταρα υπάρχουν σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου. Αυτά είναι τα κύτταρα που μπαίνουν στη λεγόμενη «υπερβολική κατάσταση», κάτι αντίστοιχο με ένα φλύαρο άτομο που όμως πέφτει ανά διαστήματα σε φάση σιγής.

Σε αυτά τα διαστήματα, λοιπόν, λένε οι ερευνητές, οι νευρώνες αρχίζουν να συγκλίνουν για να κωδικοποιήσουν σκέψεις ή δράσεις.

Πηγή: Eurekalert.org 

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μέσα σε κάθε κυνικό άτομο υπάρχει ένας απογοητευμένος ιδεαλιστής."

George Carlin

  • 1923 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ' όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

© 2002-2018 MEDIA2DAY