Κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν οι διαταραχές στο βιολογικό ρολόι

Οι διαταραχές στο βιολογικό ρολόι προκαλούν κατάθλιψη, μοναξιά και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν οι διαταραχές στο βιολογικό ρολόι
Κοιμάστε τις «μεγάλες» ώρες έχοντας πριν κάτσει για αρκετή ώρα στον υπολογιστή; Ξυπνάτε στην άγρια νύχτα και κόβετε βόλτες στο σπίτι; Γενικά το βιολογικό σας ρολόι δεν είναι και τόσο… καλοκουριδισμένο και Ελβετικό;

Έχουμε άσχημα νέα.

Οι διαταραγμένοι ρυθμοί του βιολογικού ρολογιού σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, νεύρωσης, μοναξιάς και άλλων ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή βρετανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι λεγόμενοι κιρκάδιοι ρυθμοί του εσωτερικού ρολογιού -που «χτυπούν» μέσα σε σχεδόν κάθε κύτταρο- συνήθως αποσυντονίζονται, όταν ένας άνθρωπος αναπτύσσει δραστηριότητα την ώρα που θα έπρεπε να αναπαύεται, δηλαδή τη νύχτα, ενώ αντίθετα ξεκουράζεται τη μέρα, οπότε θα έπρεπε να είναι πιο ενεργός.

Όταν ένας άνθρωπος είναι νωθρός τη μέρα και υπερδραστήριος το βράδυ, τότε το βιολογικό ρολόι του έχει μάλλον απορρυθμιστεί. Η νέα μελέτη ουσιαστικά ενισχύει την πεποίθηση πολλών επιστημόνων ότι οι «πρωινοί» τύποι κάνουν πιο υγιεινή ζωή από τους «βραδινούς» που έχουν μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ντάνιελ Σμιθ και τη δρα Λόρα Λάιαλ του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "The Lancet Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για 91.100 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 73 ετών.

Η μελέτη δείχνει ότι όσο πιο διαταραγμένο είναι το βιολογικό ρολόι σε ένα άνθρωπο, τόσο περισσότερο γίνεται ευάλωτος σε ψυχικές παθήσεις, τόσα περισσότερα σκαμπανεβάσματα διάθεσης έχει, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος είναι από τη ζωή του και τόσο πιο αργές αντιδράσεις έχει (μια έμμεση ένδειξη της νοητικής λειτουργίας) - και αυτό ισχύει άσχετα με την ηλικία, το φύλο, το εισοδηματικό και μορφωτικό επίπεδο ή το βάρος ενός ανθρώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v