Πώς θα αντιμετωπίσω τις καούρες;

Δυσκολεύεστε να… χωνέψετε τις καούρες; Δείτε πώς θα τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
Πώς θα αντιμετωπίσω τις καούρες;

Τι είναι οι «καούρες»;

Πρόκειται για το αίσθημα καψίματος που ξεκινά από το στομάχι ή από χαμηλά στο θώρακα με φορά προς το λαιμό. Συγκεκριμένα, ο καυστικός πόνος που δημιουργούν οι καούρες προέρχεται από ψηλά στο στομάχι, ανεβαίνει πίσω από το στήθος και ορισμένες φορές φτάνει μέχρι το λαιμό.

Τι τις επιδεινώνει;

* Το κάπνισμα: Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν καούρες. Ο καπνός επηρεάζει τη λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, που παρεμποδίζει την παλινδρόμηση των οξέων προς τον οισοφάγο, ενώ η νικοτίνη αυξάνει την έκκριση στομαχικών οξέων και ο καπνός ερεθίζει την εσωτερική στοιβάδα του οισοφάγου.

* Τα μεγάλα γεύματα: «Φουσκώνουν» το στομάχι και πιέζουν τα οξέα προς τον οισοφάγο, όπως και στην περίπτωση των παραπάνω κιλών.

* Οι λιπαρές τροφές: Το λίπος επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα το στομάχι να παραμένει γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

* Τόσο η καφεΐνη, όσο και το οινόπνευμα, επηρεάζουν τη λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς ή την πίεση, καθώς και να προκαλέσει πονοκεφάλους και αϋπνία.

* Το στρες και η έλλειψη ύπνου:  Μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οξέων και να προκαλέσουν καούρες.

Πώς θα τις προλάβω;

Με βάση τις παραπάνω αιτίες, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Μην καπνίζετε μετά το φαγητό, αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό ή μετά από αυτό, μην «τιγκάρετε» το στομάχι σας, περιορίστε το αλκοόλ και μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από ένα γεύμα.

Σημαντικό είναι επίσης να κάνετε μια βόλτα μετά από το γεύμα για να διευκολύνετε την πέψη, να ελέγχετε το βάρος σας μιας και το περιττό λίπος πιέζει το στομάχι και να αποφύγετε τρόφιμα που πυροδοτούν τις καούρες ήτοι καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες.

Η φυσική αντιμετώπιση

Συγκεκριμένα βότανα μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα: το χαμομήλι για παράδειγμα έχει ηρεμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση, και μειώνει τα οξέα στο στομάχι, το μελισσόχορτο ενδείκνυται εάν τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται λόγω άγχους, ενώ ο μαραθόσπορος και το γλυκάνισο διευκολύνουν την πέψη. Η πιπερόριζα τέλος, διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από τα συμπτώματα.

Η φαρμακευτική οδός

Για άμεση ανακούφιση, στα φαρμακεία θα βρείτε αντιόξινα ή αλγινικά φάρμακα. Αυτά καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και ανακουφίζουν γρήγορα ή παρεμποδίζουν την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο. Σε κάθε περίπτωση, αν ταλαιπωρείστε καιρό από καούρες, η συμβουλή ενός ειδικού υγείας (ιατρός, φαρμακοποιός, διατροφολόγος) είναι χρήσιμη.

Πηγές από Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v