ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ και ήπια άσκηση παρατείνουν τη ζωή

Λίγα μόνο λεπτά σωματικής άσκησης και… ένα ποτηράκι κρασί αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Αλκοόλ και ήπια άσκηση παρατείνουν τη ζωή

Η περιποίηση του κήπου, μια βόλτα με τα παιδιά ή με το σκύλο, η διαδρομή μέχρι το περίπτερο, και άλλες τέτοιες φυσικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση χαρίζουν χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του τμήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) που έκαναν τη σχετική μελέτη ανέλυσαν στοιχεία για 1.181 άνδρες με μέση ηλικία 78 ετών, οι οποίοι δέχθηκαν να φοράνε μια συσκευή που κατέγραφε τη σωματική δραστηριότητά τους. Στη διάρκεια μιας πενταετίας, που διήρκεσε η μελέτη, 194 πέθαναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για κάθε 30 λεπτά πρόσθετης ελαφριάς δραστηριότητας σε καθημερινή βάση, υπήρχε κατά μέσο όρο 17% μειωμένη πιθανότητα θανάτου. Αν μάλιστα τα έξτρα 30 λεπτά αφορούσαν μέτριας έως μεγάλης έντασης άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 33%.

Στην έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί και μια άλλη με βάση το… αλκοόλ. Αμερικάνοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως το αλκοόλ φαίνεται να βοηθά στη μακροζωία, ίσως και περισσότερο από την άσκηση.

Στην έρευνα των αμερικανών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όσοι από τα 1700 άτομα που συμμετείχαν την τελευταία 15ετία έπιναν δύο ποτήρια μπίρας ή κρασιού τη μέρα, είχαν 18% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Ενώ αντίστοιχα για όσους ασκούνταν 15 έως 45 λεπτά καθημερινά, ο κίνδυνος ήταν λιογότερο μειωμένος κατά 11%.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό, όμως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, παρατείνει τη ζωή», ανέφεραν.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η κατανάλωση καφέ με μέτρο (δύο καφέδες τη μέρα), μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 10%.

 

SPONSORED LINKS

"Φυλάμε έναν άγγελο μέσα μας. Πρέπει να είμαστε οι προστάτες αυτού του αγγέλου."

Ζαν Κοκτώ

  • 1895 - Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία: την Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ (La sortie des usines Lumière), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.
    1945 Ο Αδόλφος Χίτλερ δίνει την διαταγή «Νέρων», βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέφει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει μονάχα καμμένη γη. Έτσι αγνοεί τελείως την τύχη ακόμη και του γερμανικού λαού.
    2004 - Η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα γίνεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

© 2002-2018 MEDIA2DAY