8 σημάδια ότι είσαι νευρωτικός

Μήπως έχεις νεύρωση και δεν το ξέρεις; Ιδού οκτώ από τα πιο συχνά χαρακτηριστικά των νευρωτικών ανθρώπων.
8 σημάδια ότι είσαι νευρωτικός
Είσαι συναισθηματικά ασταθής
Αυτό σημαίνει ότι σε δύσκολες καταστάσεις, αντιδράς περισσότερο με άγχος και ενόχληση και επικρατεί το χάος στο μυαλό σου αντί για την προσπάθεια οργάνωσης ώστε να δεις λογικά και με ψυχραιμία τι πρέπει να κάνεις. Επιπλέον, η διάθεσή σου είναι τόσο ευμετάβλητη, όσο ο καιρός στο Λονδίνο.

Αγχώνεσαι και ανησυχείς με το παραμικρό
Οι νευρώσεις, σύμφωνα με το Psychology Today, χαρακτηρίζονται από υψηλή συναισθηματική απόκριση. Με άλλα λόγια, οι νευρωτικοί άνθρωποι στρεσάρονται και αντιδρούν με το παραμικρό, σε σύγκριση με τους μη νευρωτικούς ανθρώπους που μπορούν να παραμείνουν ήρεμοι.

Παθαίνεις κρίσεις άγχους ή έχεις καταθλιπτικές τάσεις
Ένας αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι οι πιο νευρωτικοί άνθρωποι (δεν είναι απαραίτητο αλλά) είναι πιθανότερο να έχουν συγκεκριμένες ψυχολογικές διαταραχές όπως η εξάρτηση από ουσίες, αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη.

Έχεις σε υπερβολικό βαθμό "συναίσθηση" των γύρω σου και του εαυτού σου
Του εαυτού σου και του περιβάλλοντός σου. Με άλλα λόγια, αναλύεις αυτόματα κάθε ερέθισμα σε μεγάλο βαθμό, αξιολογώντας συνεχώς "σημάδια" και προσπαθώντας να ερμηνεύσεις τη γλώσσα του σώματος των γύρω σου.

Γνωρίζεις ότι έχεις ψύχωση
Οι νευρωτικοί άνθρωποι έχουν συναίσθηση της κατάστασής τους. Γι’ αυτό συχνά λένε για παράδειγμα «το ξέρω ότι κάνω σαν τρελός/ανησυχώ υπερβολικά, αλλά…» Εν ολίγοις, γνωρίζουν ότι… όλα είναι στο κεφάλι τους, απλώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να εμποδίσουν την υπερβολική αντίδρασή τους.

Έχεις υψηλό IQ
Έρευνα έδειξε ότι όσοι υποφέρουν από άγχος έχουν μεγαλύτερο IQ από τον μέσο όρο, καθώς υψηλά επίπεδα στρες οδηγούν σε εγκέφαλο που λειτουργεί συνεχώς, με αποτέλεσμα να τον… προπονούν περισσότερο. 

Είσαι πολύ παραγωγικός
Οι νευρωτικοί άνθρωποι σκέφτονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να ωθούνται να δράσουν κιόλας για να ακολουθήσουν το μυαλό τους που «τρέχει». Έχουν την αίσθηση ότι πάντα μπορούν και καλύτερα, γι’ αυτό και δε σταματούν να προσπαθούν, να καταβάλουν επίπονες προσπάθειες και να προπορεύονται σε παραγωγικότητα και εργατικότητα.

Αποφεύγεις το ρίσκο
Προσπαθείς να μείνεις έξω από δύσκολες καταστάσεις για να μείνεις μακριά από πηγές στρες, σε αντίθεση με τους πιο περιπετειώδεις χαρακτήρες που παίρνουν παράτολμες αποφάσεις και είναι της φιλοσοφίας του… YOLO.

Με πληροφορίες από Bustle και Lifehack
Διαβάστε περισσότερα για τις νευρώσεις και τα χαρακτηριστικά τους στην επιστημονική παρουσίαση του iatronet.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v