Σκίστηκε λαιμός άνδρα που προσπάθησε να συγκρατήσει φτέρνισμα

Μην προσπαθείτε ποτέ να καταπνίξετε το φτέρνισμα, προειδοποιούν οι ειδικοί, με αφορμή το περιστατικό ενός άνδρα που κατάφερε μ’ αυτό τον τρόπο να… σκίσει το λαιμό του.
Σκίστηκε λαιμός άνδρα που προσπάθησε να συγκρατήσει φτέρνισμα
Μην καταπνίγετε το φτέρνισμα, ακόμη κι αν το κάνετε για λόγους ευγένειας σε δημόσιους χώρους, υπενθυμίζουν οι ειδικοί, μετά από περιστατικό βίαιου τραυματισμού ενός άνδρα που έσκισε το λαιμό του στην προσπάθειά του να συγκρατήσει το φτέρνισμα.

Πρόκειται για την περίπτωση ενός 34χρονου Βρετανού που πρόσφατα εισήχθη σε νοσοκομείο της χώρας του, ανίκανος να καταπιεί ή να μιλήσει, αφότου έκλεισε μύτη και στόμα στην προσπάθειά του να καταπνίξει φτέρνισμα.

Με αυτή του την κίνηση, ο άνδρας κατόρθωσε να προκαλέσει το σχίσιμο του πίσω μέρους του λαιμού του. Οι γιατροί κατόπιν εξετάσεων, κατέληξαν ότι ο αέρας από τα πνευμόνια του, προσπαθώντας να βγει έξω με την ορμή του φτερνίσματος, αφού βρήκε φραγμένες τις διόδους της μύτης και του στόματος, προκάλεσε σημαντικό τραυματισμό στον βαθύ ιστό και τους μύες από το πάνω μέρος του λαιμού μέχρι χαμηλά, στους μύες γύρω από τα πλευρά του.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περιπτώσεις πολύ ορμητικού φτερνίσματος, η συγκράτησή του μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές, μέχρι και ανεύρυσμα στον εγκέφαλο που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επιστήμονες του MIT αναφέρουν ότι ο αέρας από ένα δυνατό φτέρνισμα μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα τα 320 χιλιόμετρα/ώρα.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, οι ειδικοί θυμίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε να καταπνίγουμε το φτέρνισμα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να αποφύγετε το φτέρνισμα, δοκιμάστε προτού έρθει, να τρίψετε την μύτη σας, να αναπνεύσετε έντονα από τη μύτη ή να τρίψετε την περιοχή πάνω από το χείλος σας.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v