Ηλεκτροδιέγερση και ηλεκτροθεραπεία: Μήπως σε αφορούν;

Τι είναι η ηλεκτροδιέγερση και η ηλεκτροθεραπεία; Πώς μας ωφελεί και πως “απειλεί” την παραδοσιακή ιατρική;
Ηλεκτροδιέγερση και ηλεκτροθεραπεία: Μήπως σε αφορούν;

Η (βιο)χημική ιατρική για πολύ χρόνο, από την αυγή του 20ού αιώνα, κατάφερε να εξοβελίσει τις θεραπείες που βασίζονταν σε φυσικούς παράγοντες (ηλεκτροθεραπείες, πιεζοθεραπείες κλπ) με αφορμή διάφορους επιτήδειους που δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα σε εύπιστα επαρχιακά ακροατήρια, ιδίως στην Αμερική. 

Όμως σήμερα, με τη χημική ιατρική να φτάνει στα όριά της οι παραδοσιακές θεραπείες επανέρχονται  στο προσκήνιο επενδεδυμένες με τις διευκολύνσεις της νέας τεχνολογίας. Εξειδικευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενίοτε με σημαντικούς περιοριστικούς παράγοντες όσον αφορά την αλληλεπίδραση με άλλες αγωγές ή και με συγκεκριμένους ασθενείς αυξάνουν την πολυπλοκότητα των θεραπειών, τους πιθανούς κινδύνους και το κόστος. Για το λόγο αυτό αναπτύσσεται τελευταία η εξατομικευμένη ιατρική και οι φαρμακογονιδιωματικές εξετάσεις, ώστε τα προβλήματα συμβατότητας φαρμάκου-ασθενούς να αντιμετωπιστούν μερικώς.

Σύμφωνα με άρθρο του δρ Μανούσου Καμπούρη, το οποίο δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου 2017 του περιοδικού Hellenic Nexus, η εναλλακτική προσέγγιση είναι η ηλεκτροθεραπεία, που γενικώς αντιμετωπίζει επιτυχώς πολύ μεγάλο μέρος από τα προβλήματα αυτά. Όπως αναφέρεται, η ηλεκτροθεραπεία περιορίζει τον αριθμό των αναλωσίμων σε ανταλλακτικά συσκευών που παράγονται μαζικά, έχει μικρότερες πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών και παρενεργειών, όπως και προβλημάτων αλληλεπίδρασης με άλλα σκευάσματα, καθώς δρα σε διαφορετικούς μεταβολικούς κόμβους.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, οι ηλεκτροθεραπείες διακρίνονται σε αγώγιμες και σε επαγωγικές. Ο βιοσυντονισμός είναι επαγωγική ηλεκτροθεραπεία για φλεγμονώδεις παθήσεις, κακοήθειες αλλά και σε τραυματικά περιστατικά ή και σε λοιμώξεις. Βασίζεται στην υπόθεση ότι η υγιής κυτταρική λειτουργία δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό για το ανατομικό σημείο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο διαταράσσεται σε περιπτώσεις νόσησης. Η διαγνωστική συσκευή μπορεί να προβλέψει μια βλάβη εγκαίρως δηλαδή προτού αυτή εξελιχθεί σε δυσλειτουργία ή πάθηση. Η θεραπευτική συσκευή είναι απλούστερη και μπορεί να παράγει ένα ελεγχόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, η έκθεση στο οποίο επιτρέπει την επαναφορά σε υγιή κατάσταση.

Αυτό, όπως αναφέρεται, βασίζεται στην παραδοχή ότι η πάθηση όχι μόνο προκαλεί, αλλά ταυτόχρονα προκαλείται από τις ηλεκτρομαγνητικές διαφοροποιήσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια αμφίδρομη αλληλεπίδραση ηλεκτρομαγνητικού σήματος και κυττάρων. Αν και αποτελεσματικός, ο βιοσυντονισμός δεν είναι επιστημονικά επαρκώς τεκμηριωμένος επειδή εν πολλοίς η βιομηχανία φαρμακοσκευασμάτων δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να επιτρέψει την κανονικοποίηση ενός ανταγωνιστικού προϊόντος.

Η ασύρματη ηλεκτροδιέγερση είναι αγώγιμη θεραπεία, μια απολύτως νέα προσέγγιση που εστιάζεται σε παθήσεις δέρματος. Στηρίζεται αφενός στην θεραπευτική δράση που επιτυγχάνει η διέλευση χαμηλής έντασης ρεύματος από βεβλαμμένο ιστό, και αφετέρου στην καινοφανή επίτευξη της εκπομπής αυτού του ρεύματος χωρίς χρήση ηλεκτροδίων επαφής. Στην τυπική ηλεκτροδιέγερση, που γίνεται με διοχέτευση ρεύματος μέσω ηλεκτροδίων, αφενός υφίσταται πιθανότητα μικροβιακής μόλυνσης από το ηλεκτρόδιο επαφής, ή εγκαύματος από τον  αγόμενο ρεύμα. Είναι και επώδυνη, λόγω ηλεκτροδίων επαφής στην κοίτη του τραύματος το ρεύμα ερεθίζει την περιοχή ακόμη περισσότερο.

Οι συσκευές ασύρματης ηλεκτροδιέγερσης δημιουργούν φορτισμένα ιόντα από οξυγόνο ή άζωτο του αέρα, που ψεκάζονται επί του ιστού μεταδίδοντας το φορτίο τους, ενώ στον καρπό ή στον ταρσό ο ασθενής φορά ένα εύκαμπτο ηλεκτρόδιο ώστε να κλείνει το κύκλωμα. Η ηλεκτρική ροή αποκαθιστά μερικώς το ηλεκτρικό πεδίο και παράλληλα ερεθίζει κυτταρικούς μηχανισμούς ανάπλασης. Με τον τρόπο αυτό η όχληση παραμένει ελάχιστη και υποφερτή, ο κίνδυνος μόλυνσης μηδενίζεται ενώ το ρεύμα που δημιουργείται είναι της αυτής φύσης και τάξης ισχύος με τα ενδογενή ρεύματα του ανθρώπου και δεν ενέχουν κίνδυνο εγκαύματος, λόγω εξαιρετικά χαμηλής έντασης.

(*)Το πλήρες άρθρο, 2.300 λέξεων περίπου, δημοσιεύεται στο περιοδικό Hellenic Nexus τεύχος 124 Νοεμβρίου 2017, σελ 68-73

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v