ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

2 ώρες περπάτημα την εβδομάδα εξασφαλίζουν μακροζωία

Ακόμα και αν δεν κάνετε καμία άλλη άσκηση, δύο ώρες περπάτημα την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

2 ώρες περπάτημα την εβδομάδα εξασφαλίζουν μακροζωία

Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία, νέα αμερικάνικη έρευνα, όμως, έρχεται να μας εκπλήξει, διαπιστώνοντας πως δύο μόνο ώρες περπάτημα την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμα και αν δεν κάνετε καμία άλλη άσκηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δόκτωρα Άλπα Πατέλ, επιδημιολόγο στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μελέτησαν στοιχεία από 140.000 περίπου ανθρώπους. Από αυτούς, το 5% δεν περπατούσε σχεδόν καθόλου, ενώ οι υπόλοιποι 95% περπατούσαν λίγο ή πολύ. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν έκαναν καμία άλλη άσκηση, πέρα από το περπάτημα.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία κλπ), η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine (Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και λιγότερες από δύο ώρες περπάτημα μέσα στην εβδομάδα σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με καθόλου περπάτημα.

Με 2,5 έως 5 ώρες περπάτημα την εβδομάδα, χωρίς άλλη άσκηση, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μειωμένος κατά 20% κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από παθήσεις των πνευμόνων μειώνεται κατά 35%, από καρδιαγγειακά αίτια κατά 20% και από καρκίνο κατά 9%.

«Το περπάτημα είναι η τέλεια άσκηση, γιατί είναι απλή, δωρεάν, βολική, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση και μπορεί να την κάνει κανείς ανεξαρτήτως ηλικίας» δήλωσε η δρ Πατέλ και τόνισε ότι, ιδίως καθώς γερνάει ο πληθυσμός, το τακτικό περπάτημα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δημόσια υγεία, αν γίνει συνήθεια στους περισσότερους ανθρώπους.

SPONSORED LINKS

"Μπορεί να υπάρξουν καλύτερες εποχές, αλλά αυτή εδώ είναι η δική μας."

Ζαν-Πωλ Σαρτρ

  • 1944 - Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Ράστενμπουργκ.

    1969 - Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Ώλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.

    1974 - Αρχίζει η Επιχείρηση Αττίλας, το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

© 2002-2018 MEDIA2DAY