Τα λάθη που κάνουμε όσοι φοράμε φακούς επαφής

Η λάθος εφαρμογή φακών επαφής ενέχει αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές μολύνσεις στα μάτια. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Τα λάθη που κάνουμε όσοι φοράμε φακούς επαφής
Είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε σωστά τους φακούς επαφής; Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, μεγάλο ποσοστό όσων φορούν φακούς επαφής υιοθετούν τουλάχιστον μία ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που απειλεί τα μάτια τους: κοιμούνται λίγες ή πολλές ώρες χωρίς να τους βγάζουν, ξαναχρησιμοποιούν τα διαλύματα καθαρισμού και ξεβγάζουν τους φακούς με σάλιο ή με νερό βρύσης και πολλά ακόμα.

«Τα λάθη κατά τη χρήση των φακών επαφής είναι παγκόσμιο φαινόμενο και συχνά βλέπουμε ασθενείς με σοβαρές μολύνσεις των ματιών εξαιτίας τους» αναφέρει στο ΑΠΕ ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School και δίνει συμβουλές προστασίας των ματιών μας:

*Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Αυτό σημαίνει ότι θα χειρίζεστε τα υγρά, τις θήκες και τους φακούς με καθαρά χέρια, και ότι θα καθαρίζετε, θα ξεβγάζετε και θα απολυμαίνετε τους φακούς με βάση τις οδηγίες και τα προϊόντα που συνιστούν ο κατασκευαστής και ο οφθαλμίατρός σας και όχι με σάλιο, νερό ή φυσιολογικό ορό.

* Να αντικαθιστάτε το υγρό στη θήκη φύλαξης των φακών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και όχι να το αναπληρώνετε, όπως συνηθίζουν να κάνουν όσοι βιάζονται.

* Να απολυμαίνετε συχνά τις θήκες των φακών επαφής και να τις αντικαθιστάτε το αργότερο μία φορά το τρίμηνο (το ιδανικό είναι κάθε μήνα). Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology έδειξε πως η αλλαγή της θήκης κάθε 6 μήνες αυξάνει κατά σχεδόν 5,5 φορές τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών.

* Να φοράτε τους φακούς λίγες ώρες κάθε μέρα. Να χρησιμοποιείτε τα διορθωτικά γυαλιά σας για τουλάχιστον ένα οκτάωρο την ημέρα και να αφήνετε μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία δεν θα φοράτε καθόλου φακούς επαφής.

* Μην κοιμάστε ποτέ, ούτε για λίγη ώρα, φορώντας τους φακούς σας.

* Να αγοράζετε υγρά φακών επαφής σε μικρές συσκευασίες, για να τις αλλάζετε συχνά.

* Μην φοράτε φακούς επαφής με ερεθισμένα μάτια, ούτε τους φακούς άλλων ατόμων.

* Ειδικά τα κορίτσια και όσοι χρησιμοποιούν μέικ απ, πρέπει να βάφονται αφού φορέσουν τους φακούς επαφής και να αφαιρούν το μέικ απ μετά την αφαίρεση των φακών.

* Να πηγαίνετε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο για προληπτικό έλεγχο των ματιών.

* Πηγαίνετε αμέσως στον οφθαλμίατρο, αν εκδηλώσετε οποιοδήποτε επίμονο ενόχλημα στα μάτια, όπως κοκκίνισμα, πόνο, φαγούρα, ευαισθησία στο φως κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v