Θα κάνετε τατουάζ; Ίσως να το ξανασκεφτείτε

Νέα έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για πιθανές επιπλοκές στο ανοσοποιητικό σύστημα από τις χημικές ουσίες στα μελάνια του τατουάζ.
Θα κάνετε τατουάζ; Ίσως να το ξανασκεφτείτε
Μικρά σωματίδια από το μελάνι του τατουάζ μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα καταλήγοντας στους λεμφαδένες, το «αρχηγείο» του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, λέει νέα έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα τατουάζ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ερευνών Ακτινοβολίας στη Γκρενόμπλ της Γαλλία, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports».

Η σχετική έκθεση αναφέρει πως το μελάνι που χρησιμοποιείται για το τατουάζ αποτελείται από διάφορες οργανικές και ανόργανες χρωστικές ουσίες, και μπορεί να μολυνθεί με τοξικές ακαθαρσίες. Εκτός από την αιθάλη, το δεύτερο πιο συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στα μελάνια των τατουάζ είναι το διοξείδιο του τιτανίου, μια λευκή χρωστική ουσία που περιέχεται επίσης σε πρόσθετα τροφίμων, αντηλιακά και χρώματα ζωγραφικής. Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό έχει συσχετιστεί με την καθυστερημένη επούλωση της πληγής, τον κνησμό και τον ερεθισμό του δέρματος.

«Συνήθως, όταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ, αρκείται στο να ελέγξει αν οι βελόνες είναι αποστειρωμένες. Σχεδόν ποτέ δεν ελέγχει κανείς τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, αλλά η έρευνά μας αποδεικνύει ότι θα έπρεπε», αναφέρει ο ερευνητής Hiram Castillo, ένας από τους ερευνητές-συγγραφείς της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας μετρήσεις φθορισμού ακτίνων Χ για να εντοπίσουν τα τοξικά σωματίδια στο δέρμα και τους λεμφαδένες σε διάφορα μέρη τους σώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο τα σωματίδια σε μέγεθος νανο-κλίμακας είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν στους λεμφαδένες. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται υπέρυθρη φασματοσκοπία μετασχηματισμού Fourier για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στον ιστό του δέρματος σε σημεία που υπάρχει τατουάζ. Εντόπισαν ισχυρές αποδείξεις τόσο για την εισχώρηση όσο και για τη μακροπρόθεσμη παραμονή τοξικών στοιχείων στο σώμα.

Έχοντας διαπιστώσει την ύπαρξή τους, το επόμενο βήμα για τους ερευνητές θα είναι να αναζητήσουν αποδείξεις για πρόκληση παρενεργειών όπως η φλεγμονή, όπως είπαν. Αν και κάποτε αποτελούσαν σπάνιο θέαμα εκτός περιθωριοποιημένων ομάδων, τα τατουάζ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει mainstream, με το 40% των νέων στις ΗΠΑ να έχουν τουλάχιστον ένα, σε εμφανές ή μη εμφανές σημείο.

Πηγή: Guardian 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v