ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ιδού κάθε πότε πρέπει να σηκώνεστε από την καρέκλα

Κάθε μισή ώρα πρέπει να σηκώνεστε από την καρέκλα, αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ιδού κάθε πότε πρέπει να σηκώνεστε από την καρέκλα

«Αν κάθεστε όλη μέρα στη δουλειά, αν περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι στο σπίτι, πρέπει να θυμάστε να σηκώνεστε όσο το δυνατό συχνότερα –τουλάχιστον κάθε τριάντα λεπτά» λέει ο Κιθ Ντίαζ, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τα Ιατρικά Κέντρα των Πανεπιστημίων Κολούμπια και Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 8.000 ατόμων άνω των 45 ετών, από το 2009 έως το 2013. Ο χρόνος ακινησίας μετρήθηκε επί μία εβδομάδα με ειδική συσκευή που φορούσε κάθε συμμετέχων και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε βάθος τετραετίας, στη διάρκεια της οποίας πέθαναν 340 άνθρωποι. Ο μέσος χρόνος σωματικής ακινησίας μέσα στη μέρα ήταν 12,3 ώρες, από τις περίπου 16 ώρες που ήταν ξύπνιος κανείς μέσα στο 24ωρο. Το μέσο διάστημα σωματικής ακινησίας χωρίς διακοπή ήταν 11,4 λεπτά.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κανείς καθισμένος (στο σπίτι, στη δουλειά, στα μέσα μεταφοράς κ.α.), τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα είχε να πεθάνει πρόωρα από κάποια αιτία. Επίσης, ο κίνδυνος ήταν τόσο μεγαλύτερος, όσο μεγαλύτερα ήταν τα χρονικά διαστήματα συνεχόμενου καθισιού, χωρίς διακοπές στο ενδιάμεσο.

Ένας άνθρωπος ακίνητος για 13,2 ώρες μέσα στη μέρα, είχε 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με κάποιον που περνούσε ακίνητος λιγότερες από 11,5 ώρες μέσα στο 24ωρο. Αν το μέσο διάστημα ακινησίας κάποιου μέσα στη μέρα διαρκούσε πάνω από 12,5 λεπτά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με κάποιον που δεν καθόταν πάνω από 7,7 συνεχόμενα λεπτά κατά μέσο όρο. Μάλιστα, ο αυξημένος κίνδυνος της καθιστικής ζωής ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το βάρος ή τη σωματική άσκηση του ατόμου.

Πηγή: Guardian 

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν."

Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός συγγραφέας

  • 1864 - Το Ιωνικό κράτος ενώνεται με την Ελλάδα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY