ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Οι αγενείς γιατροί… κάνουν λάθη!

Η αγένεια των χειρουργών συνδέεται με την επιρρέπεια στα λάθη, σύμφωνα με νέα έρευνα που συνδέουν τα παράπονα ασθενών για την συμπεριφορά των γιατρών με τις αποδόσεις τους.

Οι αγενείς γιατροί… κάνουν λάθη!

Οι χειρουργοί με ιστορικό παραπόνων από τους ασθενείς τους για την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά τους έχουν αυξημένη πιθανότητα να κάνουν λάθη στη χειρουργική αίθουσα, αναφέρει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις χειρουργικές εκβάσεις ασθενών, και τις σύγκριναν με τους φακέλους παραπόνων τους. Τα αποτελέσματα; «Όσοι ασθενείς είχαν χειρουργηθεί από γιατρούς οι οποίοι είχαν τις περισσότερες αναφορές για ακατάλληλη συμπεριφορά εναντίον τους, είχαν 14% περισσότερες επιπλοκές το μήνα μετά την εγχείρηση, συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από ευγενικούς γιατρούς», αναφέρει το iatronet.gr.

Ανάμεσα στις επιπλοκές συμπεριλαμβάνονταν μολύνσεις της χειρουργικής τομής, πνευμονία, νεφρικά προβλήματα, εγκεφαλικό, καρδιολογικά προβλήματα, θρομβώσεις, σήψη και ουρολοιμώξεις, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Surgery.

Όπως αναφέρει το iatronet.gr, «ο κύριος ερευνητής Dr. William Cooper, καθηγητής Παιδιατρικής και διευθυντής στο Vanderbilt Center for Patient and Professional Advocacy, δήλωσε ότι οι χειρουργοί που είναι αγενείς και ασεβείς στους ασθενείς τους μπορεί να συμπεριφέρονται άσχημα και στο λοιπόν προσωπικό, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στην παρεχόμενη φροντίδα υγείας».

Αν για παράδειγμα ο χειρουργός μιλήσει με αγένεια στον αναισθησιολόγο την ώρα του χειρουργείου, ο αναισθησιολόγος ίσως διστάσει να αναφέρει τυχόν πρόβλημα που εντοπίσει στην διαδικασία, για να αποφύγει νέο κρούσμα φωνών ή αγένειας από τον χειρουργό.

Το ίδιο ισχύει για το νοσηλευτικό προσωπικό: Αν ο χειρουργός αγνοεί επίμονα την νοσηλεύτρια του χειρουργείου, αυξάνονται οι πιθανότητες εκείνη να μην αναφέρει τυχόν αμφιβολίες που έχει κατά την διάρκεια του χειρουργείου.

Πηγή: Iatronet.gr

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ο πιο πλούσιος είναι οι οικονόμος, ο πιο φτωχός είναι ο φιλάργυρος."

Νικολά Σαμφόρ, συγγραφέας

  • 1821 - Ελληνική Επανάσταση: Κηρύσσεται η έναρξη της επανάστασης στην Στερεά Ελλάδα κοντά στη Λιβαδειά, με παρόντες τους οπλαρχηγούς Αθανάσιο Διάκο και Βασίλη Μπούσγο και προκρίτους της περιοχής. Την ίδια μέρα τα Σάλωνα περνούν στον έλεγχο των Ελλήνων επαναστατών. Επίσης την μέρα αυτή μπαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με τον στρατό του στο Βουκουρέστι.
    1958 - Ο Νικήτα Χρουστσώφ εκλέγεται Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης, αντικαθιστώντας τον Γκεόργκι Μαλένκοφ.
    1977 - Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία: 583 άνθρωποι σκοτώνονται σε σύγκρουση δύο αεροσκαφών τύπου Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Τενερίφης, στα Κανάρια νησιά, της Ισπανίας.

© 2002-2017 MEDIA2DAY