ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Οι αγενείς γιατροί… κάνουν λάθη!

Η αγένεια των χειρουργών συνδέεται με την επιρρέπεια στα λάθη, σύμφωνα με νέα έρευνα που συνδέουν τα παράπονα ασθενών για την συμπεριφορά των γιατρών με τις αποδόσεις τους.

Οι αγενείς γιατροί… κάνουν λάθη!

Οι χειρουργοί με ιστορικό παραπόνων από τους ασθενείς τους για την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά τους έχουν αυξημένη πιθανότητα να κάνουν λάθη στη χειρουργική αίθουσα, αναφέρει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις χειρουργικές εκβάσεις ασθενών, και τις σύγκριναν με τους φακέλους παραπόνων τους. Τα αποτελέσματα; «Όσοι ασθενείς είχαν χειρουργηθεί από γιατρούς οι οποίοι είχαν τις περισσότερες αναφορές για ακατάλληλη συμπεριφορά εναντίον τους, είχαν 14% περισσότερες επιπλοκές το μήνα μετά την εγχείρηση, συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από ευγενικούς γιατρούς», αναφέρει το iatronet.gr.

Ανάμεσα στις επιπλοκές συμπεριλαμβάνονταν μολύνσεις της χειρουργικής τομής, πνευμονία, νεφρικά προβλήματα, εγκεφαλικό, καρδιολογικά προβλήματα, θρομβώσεις, σήψη και ουρολοιμώξεις, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Surgery.

Όπως αναφέρει το iatronet.gr, «ο κύριος ερευνητής Dr. William Cooper, καθηγητής Παιδιατρικής και διευθυντής στο Vanderbilt Center for Patient and Professional Advocacy, δήλωσε ότι οι χειρουργοί που είναι αγενείς και ασεβείς στους ασθενείς τους μπορεί να συμπεριφέρονται άσχημα και στο λοιπόν προσωπικό, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στην παρεχόμενη φροντίδα υγείας».

Αν για παράδειγμα ο χειρουργός μιλήσει με αγένεια στον αναισθησιολόγο την ώρα του χειρουργείου, ο αναισθησιολόγος ίσως διστάσει να αναφέρει τυχόν πρόβλημα που εντοπίσει στην διαδικασία, για να αποφύγει νέο κρούσμα φωνών ή αγένειας από τον χειρουργό.

Το ίδιο ισχύει για το νοσηλευτικό προσωπικό: Αν ο χειρουργός αγνοεί επίμονα την νοσηλεύτρια του χειρουργείου, αυξάνονται οι πιθανότητες εκείνη να μην αναφέρει τυχόν αμφιβολίες που έχει κατά την διάρκεια του χειρουργείου.

Πηγή: Iatronet.gr

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Αντιμετώπιζε όλες τις καταστροφές σαν κάτι ασήμαντο, αλλά ποτέ μην αντιμετωπίσεις κάτι ασήμαντο σαν καταστροφή."

Κουεντίν Κρισπ

  • 1821 - Στη σύσκεψη της Καρύταινας, ο Κολοκοτρώνης γίνεται αρχιστράτηγος και ο Τομπάζης ναύαρχος των επαναστατημένων Ελλήνων.
    1945 - Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι συλλαμβάνονται και εκτελούνται από μέλη της Ιταλικής Αντίστασης.
    1969 - Ο Σαρλ ντε Γκωλ παραιτείται από τη θέση του Προέδρου της Γαλλίας.
    1998 - Ενθρονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

© 2002-2017 MEDIA2DAY