Τεστ αναπνοής ανιχνεύει δύο είδη καρκίνου

Ένα απλό φύσημα μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, υποστηρίζουν μελετητές.
Τεστ αναπνοής ανιχνεύει δύο είδη καρκίνου
Ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα πέντε χημικών ουσιών στην αναπνοή έβαλαν στο… μικροσκόπιο ευρωπαίοι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή η απλή εξέταση μπορεί να διαγνώσει το έλκος και τον καρκίνο του στομάχου ή του οισοφάγου με την ίδια αποτελεσματικότητα που έχουν και οι ενδοσκοπικές μέθοδοι.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ασθενείς, αποδείχτηκε ότι αυτή η εξέταση μπόρεσε να διαγνώσει με επιτυχία τον καρκίνο με ακρίβεια 85%. «Ως τώρα, ο μόνος τρόπος διάγνωσης αυτών των δύο τύπων καρκίνου είναι ενδοσκοπικά, μέθοδος που είναι πιο ακριβή, πιο επεμβατική και με κάποιους κινδύνους επιπλοκών», ανέφερε ο Dr. Sheraz Markar, εκπρόσωπος των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.

Το πείραμα βασίστηκε στα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης, που εντόπισε τις διαφορές στην παρουσία χημικών ουσιών μεταξύ ασθενών με καρκίνο και ασθενών με γαστροοισοφαγικά συμπτώματα που ωστόσο δεν έπασχαν από καρκίνο.

«Επειδή τα καρκινικά κύτταρα είναι διαφορετικά από τα υγιή, παράγουν διαφορετικό μίγμα χημικών. Η μελέτη υποδεικνύει ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τις διαφορές με ένα τεστ αναπνοής που δείχνει ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να πάσχουν από καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου και ποιοι όχι. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν πρώτα με έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, προτού το τεστ δοθεί για ευρεία χρήση», αναφέρει ο Dr. Markar.

Πηγή: Medical Xpress 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v