Ο καρκίνος του δέρματος εντοπίζεται και από φωτογραφίες

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του δέρματος σε φωτογραφίες, με την ίδια ακρίβεια που μπορούν οι εκπαιδευμένοι γιατροί.
Ο καρκίνος του δέρματος εντοπίζεται και από φωτογραφίες
Η αρχική διάγνωση του καρκίνου του δέρματος συνήθως γίνεται οπτικά ή με το δερματοσκόπιο και μετά επιβεβαιώνεται μέσω βιοψίας και ιστολογικών εξετάσεων.

Η παραπάνω διαδικασία ενδεχομένως να αλλάξει στο μέλλον, μιας και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε συγκεκριμένο αλγόριθμο μπορεί να διαγιγνώσκει καρκίνους του δέρματος σε φωτογραφίες, με ακρίβεια ανάλογη με εκείνη των δερματολόγων.

Οι ερευνητές του Stanford University, στο οποίο αναπτύχθηκε το σύστημα, δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν πολύ συναρπαστικά και θα εξεταστούν τώρα σε κλινικές, ενώ πιστεύουν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην περίθαλψη, κάνοντας το smartphone scanner για καρκίνο.

Η τεχνητή νοημοσύνη προήλθε από λειτουργικό της Google που είχε «μάθει» να εντοπίζει τη διαφορά μεταξύ εικόνων γάτων και σκύλων. Αφού «είδε» 129.450 φωτογραφίες και προγραμματίστηκε για το είδος δερματικής πάθησης που έπρεπε να ψάξει σε καθεμία, στη συνέχεια έμαθε να εντοπίζει τα ίχνη του καρκινώματος και του μελανώματος.

Ωστόσο, το λειτουργικό δεν μπορεί να κάνει πλήρη διάγνωση, όπως επιβεβαιώνεται φυσιολογικά με βιοψία ιστών.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v