Τα σημάδια ότι έχεις υψηλή πίεση

Μήπως έχετε υπέρταση και δεν το ξέρετε; Τα σημάδια, οι παράγοντες κινδύνου και οι τρόποι να καταλάβετε ότι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα σημάδια ότι έχεις υψηλή πίεση
«Βουβός δολοφόνος» αποκαλείται από τους ειδικούς η υψηλή πίεση. Κι αυτό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις, η υπέρταση είναι ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα όσοι πάσχουν από αυτή να το αγνοούν ή να υποτιμούν το πρόβλημά.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως για μία πάθηση που δεν σας «προειδοποιεί»; Μπορείτε, κατ’ αρχάς, να μετράτε συχνά την πίεσή σας, στο σπίτι ή στο φαρμακείο, εφόσον δεν έχετε πιεσόμετρο.

Πως θα μετρήσετε σωστά την πίεσή σας
Όπως αναφέρει ο λέκτορας Καρδιολογίας, κ. Τσιούφης στο iatronet.gr, «για να μετρήσετε σωστά την πίεσή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα (αεροθάλαμο) του πιεσόμετρου στον αριστερό ή στο δεξιό βραχίονα, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, και το ακουστικό πάνω από την αρτηρία που βρίσκεται στη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού.

»Φουσκώνετε την περιχειρίδα ώσπου να εξαφανιστεί ο σφυγμός που ψηλαφάται στον καρπό, πράγμα που σημαίνει ότι ή πίεση μέσα στην περιχειρίδα ξεπερνά την πίεση της αρτηρίας και η κυκλοφορία του αίματος έχει σταματήσει. Αφήνετε κατόπιν τον αέρα να φεύγει σιγά–σιγά.

»Το σημείο στο οποίο ακούγεται ο πρώτος ήχος, αντιστοιχεί στη συστολική πίεση. Συνεχίζετε να αφήνετε τον αέρα να διαφεύγει. Το επίπεδο της πίεσης στο οποίο τελικά εξαφανίζονται οι ήχοι αντιστοιχεί στη διαστολική πίεση». Δείτε περισσότερες συμβουλές κατά την μέτρηση εδώ

Πότε θεωρείται κάποιος υπερτασικός;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Εταιρία Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας, ένα άτομο θεωρείται υπερτασικό όταν η συστολική του πίεση είναι πάνω από 16 και η διαστολική του πίεση πάνω από 9 1/2. Και το ένα από τα δύο να συμβαίνει, πάλι το άτομο θα χαρακτηρισθεί ως υπερτασικό. Συγκεκριμένα, αν η συστολική πίεση κυμαίνεται στα επίπεδα των 14 με 16 και η διαστολική στα επίπεδα των 8 1/2 - 9 1/2 η πίεση θεωρείται οριακή. Κάτω από αυτά τα επίπεδα η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική. Ιδανική θεωρείται η πίεσή σας αν είναι η συστολική μικρότερη από 120 και η διαστολική μικρότερη από 80 mmHg. Αρτηριακή πίεση ανάμεσα στις τιμές 130/85 και 139/89 θεωρείται σαν «ψηλή φυσιολογική» και θα πρέπει να επανελέγχεται κάθε χρόνο.

Και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είστε υπερτασικοί;
Γιατί πρόκειται για σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, κυρίως της καρδιάς, του εγκεφάλου και των νεφρών. Συγκεκριμένα, η καρδιά δυσκολεύεται στην λειτουργία της όταν υπάρχει υψηλή πίεση και κουράζεται εύκολα, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας ή και στεφανιαίας νόσου, αφού ευνοείται η εναπόθεση λίπους στα αγγεία. Επηρεάζονται επίσης τα αγγεία του εγκεφάλου με σταδιακή καταστροφή κυττάρων, ενώ μπορεί να προκληθεί βλάβη και στις νεφρικές αρτηρίες.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες υπέρτασης
Καλό είναι να γνωρίζετε τους παράγοντες εκείνους που κάνουν πιο πιθανή την εμφάνιση της υπέρτασης: Τέτοια είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η κληρονομικότητα. Οι πιθανότητες εμφάνισής της επίσης αυξάνεται μετά τα 50. Με βάση τα παραπάνω, μπορείτε να προχωρήσετε σε προληπτικά βήματα, προσέχοντας την διατροφή σας και φροντίζοντας να ασκείστε.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Σε ορισμένες περιπτώσεις – αν και όπως αναφέραμε, συχνά η υπέρταση είναι ασυμπτωματική, γι’ αυτό τα παρακάτω συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα υπέρταση – η υψηλή αρτηριακή πίεση συνοδεύεται από πονοκεφάλους, ρινορραγίες, έντονο ροχαλητό τη νύχτα, υπνηλία την ημέρα. Να θυμάστε επίσης ότι η υπέρταση δεν εμφανίζεται μόνη της, αλλά συνοδεύεται από υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ή σακχαρώδη διαβήτη, περιπτώσεις στις οποίες οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται. Επειδή, όμως, τονίζουμε και πάλι, η υπέρταση σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, ο πιο ασφαλής τρόπος να διαγνωστεί είναι η συχνή μέτρηση της πίεσής σας.

Μάθετε περισσότερα και ξεδιαλύνετε μύθους και αλήθειες για την υπέρταση στο iatronet.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v