Άνοια: Πώς θα καταλάβουμε τα πρώτα συμπτώματα

Προβλήματα στην εκμάθηση, μεταβολές στη διάθεση, αδυναμία προσανατολισμού. Ποια είναι τα πιο συχνά αρχικά συμπτώματα της άνοιας;
Άνοια: Πώς θα καταλάβουμε τα πρώτα συμπτώματα
Με τον όρο άνοια εννοούμε την απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από διάφορες νόσους. Η κύρια αιτία της άνοιας είναι η νόσος Alzheimer, μια μορφή άνοιας που επιδεινώνεται με το χρόνο και επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του ατόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απώλεια μνήμης δεν είναι απαραίτητα άνοια. Εκτός από τη δυσκολία να θυμάται, το άτομο μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσει βλάβη στη γλώσσα, την επικοινωνία, την προσοχή και την κρίση. Αν υπάρχουν δύο είδη «βλάβης» που παρεμβάλλονται στην καθημερινότητα, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί η περίπτωση άνοιας.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα αρχικά συμπτώματα της νόσου, τα οποία «χτυπάνε καμπανάκι».

* Γλωσσικά προβλήματα, όπως δυσκολία στην ανάκληση των ονομάτων γνωστών αντικειμένων και δυσκολία εύρεσης των κατάλληλων λέξεων για να επικοινωνήσει κάποιος τις σκέψεις του με τον τρόπο που θέλει.

* Μεταβολές στη διάθεση, τις οποίες μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιο κοντινό πρόσωπο. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, είναι σύνηθες σύμπτωμα στην αρχή της άνοιας. Επίσης, στα πρώιμα στάδια της άνοιας, ενδεχομένως να υπάρξει και αλλαγή στην προσωπικότητα, μια μετατόπιση από την ντροπαλότητα στην εξωστρέφεια.

* Μικρές αλλαγές οι οποίες αφορούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ο ασθενής μπορεί να θυμάται τι έκανε αρκετά χρόνια πριν αλλά όχι το πρωί της ίδιας μέρας ή να μην θυμάται πού άφησε κάποιο αντικείμενο ή γιατί μπήκε σε ένα δωμάτιο.

* Δυσχέρεια στην εκτέλεση καθημερινών, φυσιολογικών εργασιών που απαιτούν κάποια σκέψη ή πιο πολύπλοκων γνωστικών δραστηριοτήτων όπως εκμάθηση κανόνων για ένα παιχνίδι ή εκμάθηση μιας καινούργιας ασχολίας.

* Αδυναμία ανάκλησης της θέσης κάποιου αντικειμένου.

* Προβλήματα στην αίσθηση προσανατολισμού, η οποία ξεκινά να εξασθενεί με την έναρξη της άνοιας. Το άτομο μπορεί να μην αναγνωρίζει οικείους χώρους ή να χάνεται σε γνωστές διαδρομές.

* Επανάληψη καθημερινών δραστηριοτήτων, η οποία οφείλεται στην απώλεια μνήμης και στις γενικότερες αλλαγές στη συμπεριφορά. Το άτομο μπορεί επίσης να επαναλαμβάνει την ίδια ερώτηση σε μια συζήτηση, αν και αυτή έχει ήδη απαντηθεί.

* Δυσκολία στην παρακολούθηση ιστοριών και στην αναγνώριση της σημασίας λέξεων. Η δυσκολία παρακολούθησης συζητήσεων ή τηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελεί σύνηθες αρχικό σύμπτωμα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Με πηγές από Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v