Οι ιατρικές επεμβάσεις που σώζουν ζωές

Εξειδικευμένες επεμβάσεις που σώζουν ζωές ή βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών είναι πλέον πραγματικότητα, και στην Ελλάδα.
Οι ιατρικές επεμβάσεις που σώζουν ζωές

Η εξέλιξη της ιατρικής τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Λίγο η εξειδίκευση των ιατρών, λίγο η σημαντική συνεισφορά της τεχνολογίας, έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ελπίδα ασθενών με θανατηφόρες παθήσεις, αλλά και όσων βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να δυσχεραίνεται λόγω σπάνιων ασθενειών.

Θα περίμενε κανείς όλη αυτή η «εξέλιξη» να αφορά μόνο υπερσύγχρονα νοσοκομεία του εξωτερικού. Όμως και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού πρωτοποριακές επεμβάσεις πραγματοποιούνται ολοένα συχνότερα τα τελευταία χρόνια δίνοντας ελπίδα και χαμόγελα σε ασθενείς.

Δείτε μερικές από τις πιο… σωτήριες.

Επέμβαση στον εγκέφαλο με τον ασθενή να συνομιλεί με τους γιατρούς

Απίστευτο, κι όμως αληθινό. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο ασθενούς, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Ο 21χρονος ασθενής είχε ένα χαμηλής κακοήθειας γλοίωμα στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου, και έπρεπε να χειρουργηθεί… ξύπνιος. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο ασθενής επικοινωνούσε με τους γιατρούς του την ώρα της επέμβασης και με τις απαντήσεις του συνέβαλε στον καθορισμό με ακρίβεια της περιοχής που πρέπει να χειρουργηθεί. Αφαιρέθηκε, δηλαδή, ο όγκος, χωρίς να επηρεάζονται κέντρα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν την ομιλία ή την κίνηση.

Ολική αφαίρεση πνεύμονα

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με ειδικούς χειρισμούς και προηγμένα ιατρικά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του πνεύμονα. Η διαδικασία θυμίζει τη λαπαροσκοπική επέμβαση, με μικρές οπές στην περιοχή της κοιλιάς, με τη διαφορά ότι οι οπές γίνονται στα πλευρά, από όπου αφαιρείται ένα αρκετά μεγάλο όργανο. Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, ύστερα από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, προκειμένου να συρρικνωθεί ο όγκος, ενώ αφαιρέθηκαν όλοι οι σχετιζόμενοι λεμφαδένες του τμήματος του περικαρδίου. Διαδικασία η οποία ονομάζεται θωρακοσκοπική ριζική πνευμονεκτομή.

Bypass εγκεφάλου για μια σπάνια ασθένεια

Μόγια Μόγια: Μια σπάνια ασθένεια η οποία προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και κινητικά προβλήματα τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια του ασθενή, εκφυλίζοντας σταδιακά τον εγκέφαλο του ασθενή. Για την θεραπεία, πρέπει να γίνουν δύο επεμβάσεις, μια στο αριστερό και μία στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου. Επεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν αμφότερες με επιτυχία στο νοσοκομείο «Βοστάνειο» της Μυτιλήνης, με τη χρήση του λεγόμενου ενδοκράνιου bypass. Ήταν μάλιστα οι πρώτες τέτοιες επεμβάσεις που γίνονται ποτέ σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Όπως ανέφεραν οι γιατροί του νοσοκομείου, με αυτήν την επέμβαση άνοιξε ο δρόμος για δύσκολα περιστατικά, όπως τα γιγαντιαία ανευρύσματα και η στένωση αρτηρίας.

Διαδερμική καρδιολογική επέμβαση χωρίς «άνοιγμα»

Πραγματοποιήθηκε στην πολυκλινική Υγεία, σε ασθενή η οποία ταλαιπωρούταν χρόνια λόγω πνευμονικής υπέρτασης και είχε διαγνωστεί με τρύπα στην καρδιά. Η σύγχρονη μέθοδος επέμβασης ονομάζεται διαδερμική και πραγματοποιήθηκε με πρόσβαση από φλέβα του κάτω άκρου και με υπερηχοκαριδογραφκή καθοδήγηση, η οποία σε συνδυασμό με τη χρήση μιας συγκεκριμένης συσκευής που ονομάζεται «ομπρέλλα», έκλεισε την τρύπα της καρδιάς χωρίς να ανοιχτεί το στέρνο του ασθενούς.

Νεφρεκτομή σε νομοθερμία και πάλλουσα καρδιά

Αρκετά εξειδικευμένη επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από γιατρούς της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης σε ασθενή που έπασχε από όγκο του δεξιού νεφρού. Ο όγκος μάλιστα επεκτεινόταν μέχρι τη μεσότητα του δεξιού κόλπου της καρδιάς και ο ασθενής είχε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Η «πρωτυπία» της μεθόδου είναι ότι για πρώτη φορά έγινε νεφρεκτομή και εκτομή του θρόμβου με εξωσωματική κυκλοφορία σε νομοθερμία και με την καρδιά να «δουλεύει» κανονικά. Η αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών γινόταν συνήθως σε περιβάλλον ψύξης, με πλήρη καταστολή της λειτουργίας της καρδιάς και επαναφοράς της μετά το τέλος της εγχείρησης.

Η τεχνική του λεμφαδένα «φρουρού»

Αφορά περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και μελανώματος, εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού χάρη σε αυτή τη μέθοδο μειώνονται σημαντικά οι πρώιμες και οι απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Επίσης, επιτρέπει την ακριβέστερη και εκλεκτικότερη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έχουν μεταστάσεις στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v