Κι όμως, η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνους

Η θεωρία του Ιπποκράτη και των… παππούδων μας ότι η αλλαγή του καιρού συνδέεται με πόνους στο σώμα μας είναι μάλλον σωστή, υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες.
Κι όμως, η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνους
Πάνε πάνω από 25 αιώνες από τότε που ο Ιπποκράτης παρατήρησε μία σύνδεση μεταξύ των καιρικών συνθηκών και των σωματικών πόνων, αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τελικά αυτή τη θεωρία του.

Συγκεκριμένα, μετά από μελέτη μηνών πάνω σε στοιχεία ανθρώπων που υποφέρουν από αρθρίτιδα, πόνους στη μέση και ημικρανίες, οι επιστήμονες συμπέραναν πως τα συμπτώματά τους εντείνονταν όταν ο καιρός χαλούσε.

Την περίοδο από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο, που ο καιρός ολοένα βελτιωνόταν, οι πόνοι τους εξασθενούσαν σε μεγάλο βαθμό. Κάθε φορά όμως που η υγρασία αυξανόταν ή δεν υπήρχε μεγάλη ηλιοφάνεια, τα επίπεδα του πόνου αυξάνονταν και πάλι.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία προκαλεί μετατόπιση υγρών στις κλειδώσεις μας. Στην πραγματικότητα, ο πόνος που πολλοί αποδίδουν στην υγρασία και την βροχή, δεν οφείλεται κατ’ εξοχήν στη βροχή, αλλά στην χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση (η οποία συνδέεται με την βροχή).

"Από άποψη φυσιολογίας, είναι απόλυτα λογική η ατμοσφαιρική πίεση, που επηρεάζει τον καιρό, να επηρεάζει και τον πόνο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αρθρίτιδας", αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v