Πώς η απώλεια βάρους νικά τον καρκίνο

Μεγάλη αμερικανική μελέτη διαπίστωσε πως η απώλεια βάρους μπορεί να νικήσει τον καρκίνο… με έναν τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί.
Πώς η απώλεια βάρους νικά τον καρκίνο
Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, διαπίστωσε πως οι υπέρβαρες γυναίκες που καταφέρνουν να χάσουν βάρος μειώνουν και τα επίπεδα πρωτεϊνών οι οποίες βοηθούν τους καρκινικούς όγκους να αναπτυχθούν.

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές του Κέντρου Fred Hutchinson, με επικεφαλής τους Δρ Άννι ΜακΤιέρναν και Κάθριν Ντάγκαν, μέτρησαν τρεις πρωτεΐνες που είναι γνωστό πως ενισχύουν την αγγειογένεση, δηλαδή τον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων τα οποία τρέφουν τους όγκους δίνοντάς τους την δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Στόχος ήταν να δουν πώς οι πρωτεΐνες αυτές αλλάζουν όταν οι υπέρβαρες γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή χάνουν βάρος με διατροφή ή δίαιτα και γυμναστική, σε διάστημα 12 μηνών.

Το δείγμα αποτελούνταν από 439 υγιείς γυναίκες, που δεν είχαν καρκίνο. Καθεμιά εντάχθηκε σε ένα από τα τέσσερα στάδια τη μελέτης: διατροφή με περιορισμό θερμίδων και λιπαρών, αερόβια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα, συνδυασμό δίαιτας και γυμναστικής και ομάδα ελέγχου όπου δεν έγινε καμιά παρέμβαση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα, και αυτές που την συνδύαζαν με γυμναστική, έχασαν το περισσότερο βάρος και είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την αγγειογένεση, συγκριτικά με όσες έκαναν μόνο γυμναστική ή με την τέταρτη ομάδα, που δεν άλλαξε τίποτα στον τρόπο ζωής της.

Αν και είναι ήδη γνωστό ότι τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, η νέα αυτή μελέτη έρχεται να αναδείξει μια πολύ σπουδαία παράμετρο: Τη δυνατότητα να βελτιώσουμε το αγγειογενετικό μας προφίλ, δηλαδή να μειώσουμε τα επίπεδα των πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο, υιοθετώντας απλά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v