«Ρίξε κάτι πάνω σου»: Οι μαμάδες είχαν δίκιο!

Μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Γέιλ έρχεται να αποδείξει πως όντως αρρωσταίνουμε όταν μένουμε εκτεθειμένοι στο κρύο.
«Ρίξε κάτι πάνω σου»: Οι μαμάδες είχαν δίκιο!
Κάνατε κι εσείς τους έξυπνους στη μαμά σας, επιμένοντας πως οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουμε από το κρύο, αλλά από τα μικρόβια στους κλειστούς χώρους, όταν εκείνη σας κυνηγούσε με την ζακέτα;

Λυπούμαστε που θα το μάθετε από εμάς –και που η μαμά θα σας το κοπανάει αιώνια, αν το μάθει κι εκείνη από εμάς– αλλά είχατε άδικο.

Νέα μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ απέδειξε πρόσφατα πως όντως έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε όταν κρυώνουμε. Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι, μελέτησε τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος που παράγουν τις πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, τις ιντερφερόνες, οι οποίες ανταποκρίνονται στους ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Οι ερευνητές μόλυναν τα κύτταρα με έναν ιό σε εργαστηριακές συνθήκες και αυτός επωάστηκε, είτε σε θερμοκρασία σώματος 37 βαθμών Κελσίου, είτε στους 33 βαθμούς Κελσίου. Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν τα μολυσμένα κύτταρα είχαν εκτεθεί σε φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, ο ιός εξοντώθηκε ταχύτερα και δεν μπόρεσε να πολλαπλασιαστεί. Η φυσιολογική θερμοκρασία (των 37 βαθμών Κελσίου) ενίσχυσε επίσης τη δράση του ενζύμου RNAseL, το οποίο επιτίθεται και καταστρέφει τα γονίδια του ιού.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v