Έρευνα: Γιατί πρέπει το κάπνισμα να κόβεται "μαχαίρι"

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κόψεις το κάπνισμα είναι… «μαχαίρι» και όχι σταδιακά, υποστηρίζει νέα έρευνα.
Έρευνα: Γιατί πρέπει το κάπνισμα να κόβεται μαχαίρι
Θέλετε να κόψετε το τσιγάρο; Μην το σταματάτε σταδιακά, αλλά… μια κι έξω, συμβουλεύει νέα επιστημονική μελέτη που διατείνεται πως αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη διακοπή του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» δείχνουν πως οι πιθανότητες επιτυχίας σε όσους επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα… «μαχαίρι» είναι 25% περισσότερες σε σύγκριση με όσους προσπαθούν να το σταματήσουν σταδιακά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που σταμάτησαν εντελώς το κάπνισμα κατευθείαν, είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν πιστοί στον στόχο τους έξι μήνες μετά τη μέρα διακοπής του καπνίσματος.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, επιπλέον, υποστηρίζει πως είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει μια βολική ημερομηνία γι’ αυτόν: «Πάρτε το απόφαση, υποσχεθείτε το, ορίστε ημερομηνία και μείνετε πιστοί σε αυτή», συμβουλεύει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, dr. Nicola Lindson-Hawley, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρει πως «η διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους διακοπής του καπνίσματος έγκειται στο ότι στη σταδιακή διακοπή, οι καπνιστές πασχίζουν να το ελαττώσουν καθημερινά. Είναι σαν να έχουν συνεχώς μια επιπλέον υποχρέωση να τηρούν, κάτι που μπορεί να τους κάνει να τα παρατήσουν».

Η «με το μαχαίρι» διακοπή του καπνίσματος κρίθηκε πιο αποτελεσματική, παρ’ ότι… λιγότερο δημοφιλής στην έρευνα: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν πως προτιμούν την ιδέα της σταδιακής διακοπής. Πάντως, ο επικεφαλής της έρευνας αναφέρει πως, ακόμα κι έτσι, είναι καλύτερο να δοκιμάσει κάποιος την σταδιακή διακοπή του καπνίσματος, από το να μην κάνει απολύτως τίποτα.

Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v