Γιατί με πονάει το στομάχι μου;

Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στο στομάχι; Πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε; Δείτε τα συνηθέστερα αίτια. 
Γιατί με πονάει το στομάχι μου;
Φούσκωμα, καούρες, ανακάτεμα στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος στο στομάχι είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και τα αίτια τα οποία μπορεί να κρύβονται πίσω του είναι αρκετά. Για την ακρίβεια, μπορεί να ευθύνεται οποιοδήποτε όργανο υπάρχει στην κοιλιακή χώρα, αλλά και καταστάσεις έντονης ψυχολογικής πίεσης, όπως το στρες. 

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συνηθισμένα αίτια. 

Χολολιθίαση
Οι πέτρες στη χολή είναι «πέτρες» που δημιουργούνται στη χοληδόχο κύστη και προκαλούν οίδημα μπλοκάροντας το έντερο και οδηγώντας σε πόνο. Ο πόνος συνήθως «χτυπά» την δεξιά πλευρά στο πάνω μέρος της κοιλιάς, ιδιαίτερα μετά από λιπαρά γεύματα. 

Δυσανεξία στη λακτόζη
Η διαταραχή προκαλεί ελαφρύτερο πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροια, αέρια και δυσπεψία. Συνήθως η λύση είναι να καταναλώνονται λιγότερα ή καθόλου γαλακτοκομικά ή γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη. 

Παγκρεατίτιδα
Η φλεγμονή του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο άνω ή στο μέσο μέρος της κοιλιάς. Σε αρκετές περιπτώσεις, εμφανίζεται και ανακλαστικός πόνος που κατευθύνεται δεξιά προς την πλάτη. 

Εκκολπωματίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή των εκκολπωμάτων στα τοιχώματα του εντέρου, η οποία συνοδεύεται και από κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Συνήθως αντιμετωπίζεται με πλούσια σε ίνες διατροφή. 

Δυσανεξία στη γλουτένη
Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι και το κριθάρι και η οποία όπως και η λακτόζη δεν «ταιριάζει» στο στομάχι κάποιον ατόμων. Η πιο σοβαρή μορφή αυτής της δυσανεξίας ονομάζεται κοιλιοκάκη. Η πάθηση προκαλεί αέρια, πόνο, φούσκωμα και αίσθηση κόπωσης. 

Ενδομητρίωση

Εμφανίζεται όταν κύτταρα του τοιχώματος της μήτρας «δραπετεύουν» και αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές του οργανισμού, συνήθως στην πυελική χώρα. 

Σκωληκοειδίτιδα
Είναι πιο συχνή στα παιδιά και τους νέους και συνήθως αρχίζει με πόνο στη μέση της κοιλιάς που επεκτείνεται στο χαμηλότερο δεξί μέρος της. 

Τρόποι αντιμετώπισης
Αν βρισκόμαστε στο σπίτι, θα πρέπει να αποφύγουμε τις στέρεες τροφές για τις πρώτες ώρες. Στη συνέχεια μπορούμε να καταναλώσουμε μικρές ποσότητες ήπιων τροφών, όπως το ρύζι ή οι φρυγανιές. Εάν ο πόνος είναι ψηλά στην κοιλιά και εμφανίζεται μετά τα γεύματα, τα αντιόξινα μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, ιδιαίτερα εάν νοιώθουμε κάψιμο ή δυσπεψία. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε τα εσπεριδοειδή, τα λιπαρά φαγητά, τα τηγανιτά, τα προϊόντα ντομάτας, την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v