Γιατί με τσιμπάνε τα κουνούπια;

Αν σας τσιμπούν συχνά τα κουνούπια, ίσως να φταίμε τα γονίδιά σας, υποστηρίζει η επιστήμη, ανακαλύπτοντας κληρονομική «προδιάθεση» στα τσιμπήματα.
Γιατί με τσιμπάνε τα κουνούπια;
Αν κάθε καλοκαίρι δεινοπαθείτε από τα κουνούπια, που δείχνουν να… τιμούν ιδιαίτερα το δέρμα σας, ίσως να φταίνε γι’ αυτό τα γονίδιά σας, λένε επιστήμονες.

Το αντικουνουπικό και τα εντομοαπωθητικά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά είναι πιθανό η ιδιαίτερη μυρωδιά που αναδίδει το σώμα σας από τη γέννησή σας να σας «ρίχνει» εξ αρχής σε μειονεκτική θέση, λένε ερευνητές από την Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Οι μελετητές έβαλαν στο μικροσκόπιο το κουνούπι καθώς μετά τα πρόσφατα ξεσπάσματα ιών όπως της ελονοσίας, του κίτρινου πυρετού και του ιού του Δυτικού Νείλου, θεωρούνται από τα πιο θανατηφόρα πλάσματα στον πλανήτη, «σκοτώνοντας» περί τα 725.000 άτομα ετησίως.

Στόχος της μελέτης είναι ο εντοπισμός εκείνου του γενετικού μηχανισμού που πυροδοτεί την έλξη των εντόμων, ώστε να βρεθούν τρόποι πρόληψης.

Ο βαθμός κληρονομικότητας αυτών των γονιδίων «έλξης εντόμων» υπολογίζεται πως είναι ανάλογος με την κληρονομικότητα γονιδίων που σχετίζονται με χαρακτηριστικά όπως το ύψος ή το IQ του κάθε ανθρώπου.

Κάποια στιγμή, υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι πιθανό να υπάρξει ένα χάπι που ενισχύει τα γονίδια της άμυνάς μας έναντι των κουνουπιών, να αλλάζει δηλαδή την μυρωδιά του σώματός και να γλιτώνουμε από τα τσιμπήματα. Ωστόσο, σημειώνουν, η συγκεκριμένη έρευνα είναι πιλοτική και η έρευνα επί του συγκεκριμένου ζητήματος βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια. 

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v