10 μυστικά υγιεινής που δεν ξέρετε

Ποιο είναι το πιο βρώμικο μέρος του σπιτιού; Όχι δεν είναι η τουαλέτα. Κινδυνεύουμε από τα σάλια των σκύλων; 10 πράγματα για την υγιεινή που πρέπει να ξέρετε.
10 μυστικά υγιεινής που δεν ξέρετε
Με τόσα εκατομμύρια μικρόβια που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά οφείλουμε να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να επηρεαστούμε στο ελάχιστο από τις… κακές τους προθέσεις.

Όπως, για παράδειγμα, ποιες είναι οι πιο «μολυσματικές» περιοχές του σπιτιού μας ή ποια αντικείμενα θα πρέπει να φροντίζουμε να καθαρίζουμε συχνά ή ακόμα και τι πρέπει – ή δεν πρέπει – να προσέχουμε όσον αφορά τα κατοικίδιά μας.

Θεωρείτε ότι είστε ο απόλυτος… γκουρού σε θέματα υγιεινής; Ακολουθούν 10 σημαντικές πληροφορίες, που ενδεχομένως να αγνοούσατε.

* Τα νομίσματα είναι το πιο βρώμικο πράγμα; Αναθεωρήστε. Στα μικρόβια αρέσουν τα μαλακά και υγρά περιβάλλοντα. Το νομίσματα είναι μεταλλικά και το μέταλλο, έχει ορισμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες -ειδικά ο χαλκός, το νίκελ και το ασήμι. Έτσι, τα νομίσματα δεν είναι ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον για μικρόβια.
* Σας έγλειψε ο σκύλος; Μην βιαστείτε να κάνετε δέκα πλύσεις με betadine σαν τον Κωνσταντίνο Καντακουζηνό. Τα…. σκυλίσια φιλιά δεν είναι απαραιτήτως και επικίνδυνα από άποψη μικροβίων. Μάλιστα το σάλιο, ανθρώπινο και μη έχει αντιβακτηριδιακά στοιχεία μέσα του.

* Το εξωτερικό πόμολο στην πόρτα του μπάνιου είναι πιο βρώμικο από το εσωτερικό, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την τουαλέτα πλένει τα χέρια πριν βγει από το μπάνιο.
* Ως και 200.000 βακτήρια μπορεί να συγκεντρώσει το χαλί του σαλονιού. Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, ψίχουλα και κομμάτια φαγητού, σκόνη και ακαθαρσίες από κατοικίδια είναι οι λόγοι που καθιστούν ένα χαλί… οικιακό κίνδυνο.
* Το οδοντικό νήμα απομακρύνει το 40% των βακτηρίων από την επιφάνεια των δοντιών, σχεδόν τα μισά δηλαδή από αυτά που κατοικούν στο στόμα. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να το χρησιμοποιείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν αν βρίσκεστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ελάχιστο χρόνο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε νήμα, παρά να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

* Σώστε τα μικρόβια! Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11.000 παιδιά έδειξε ότι ένα υπερβολικά «υγιεινό» και αποστειρωμένο περιβάλλον αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκζέματος και άσθματος στις μικρές ηλικίες.
* Ο κανόνας των «πέντε δευτερολέπτων» όταν σας πέφτει το τοστ από τα χέρια στο έδαφος δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα βακτήρια δεν έχουν χρονόμετρο για να… ορμήξουν, το κάνουν εν ριπή οφθαλμού.
* Η χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων για το καθάρισμα των επιφανειών στο σπίτι δε μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Οι αρρώστιες μεταδίδονται κατά κύριο λόγο από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι τόσο μέσω της επαφής με «μολυσμένες» επιφάνειες.
* Μπορούμε να φάμε ένα τρόφιμο το οποίο έπιασε μούχλα, αν κόψουμε το κομμάτι που έχει μουχλιάσει; Εξαρτάται από το τρόφιμο. Για παράδειγμα, σε σκληρά τυριά μπορεί να γίνει και είναι ασφαλές, όχι όμως με το ψωμί. Να έχετε κατά νου, ότι η μούχλα δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση του τροφίμου, αλλά μπορεί να παράγει τοξίνες οι οποίες θα σας προκαλέσουν μια σειρά παθήσεων.
* Αν έχετε αρπάξει κρύωμα, τα χαρτομάντιλα είναι ασφαλή για χρήση μόνο αν χρησιμοποιηθούν μια φορά και μετά τα πετάξετε. Ο λόγος; Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ώρες σε χάρτινες και πορώδεις επιφάνειες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να τα πετάξετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v