Πώς θα νικήσω την κατάθλιψη;

Χρήσιμες συμβουλές για να διαπιστώσετε αν μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη, πριν απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
Πώς θα νικήσω την κατάθλιψη;
Θα ξεκινήσουμε από τα άσχημα νέα: Η κατάθλιψη, στην κλινική μορφή της, και όχι σε αυτήν που χρησιμοποιούμε εσφαλμένα σε περιπτώσεις του τύπου «χώρισε κι έχει πέσει σε κατάθλιψη», δεν «νικιέται» εύκολα. Για την ακρίβεια, δεν νικιέται χωρίς τη βοήθεια ειδικού επιστήμονα. Όχι γιατί δεν βοηθούν οι συμβουλές του τύπου «κάνε μια βόλτα στον ήλιο» ή «μίλα στους φίλους σου», αλλά γιατί ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη στην κλινική της μορφή δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει. Δεν θέλει, δεν μπορεί, πείτε το όπως θέλετε.

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορούμε να προσθέσουμε ότι η κατάθλιψη έχει πολλές διαφορετικές μορφές και διαβαθμίσεις. Αν υποψιάζεστε ότι εσείς, ή κάποιος δικός σας άνθρωπος, πάσχετε από κατάθλιψη, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε, πριν αναζητήσετε ιατρική βοήθεια –ή ίσως και παράλληλα με αυτήν. Αφού πρώτα διαβάσετε τι δεν πρέπει να πείτε σε έναν άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη.

Αναζητήστε τον ήλιο. Ακόμα και αν δεν έχετε το κουράγιο να βγείτε έξω από το σπίτι, πιέστε τον εαυτό σας να καθίσει στο μπαλκόνι αντί για το δωμάτιό σας, ή έστω μεταφέρετε το κρεβάτι σας κοντά στο παράθυρο, σε σημείο που το χτυπά ο ήλιος. Αποδεδειγμένα, η ακτινοβολία του κάνει θαύματα στην ψυχοσύνθεσή μας.

Μιλήστε σε έναν πολύ δικό σας άνθρωπο (κατά προτίμηση κάποιον που έχει και το ταλέντο του καλού ακροατή) για το τι ακριβώς σκέφτεστε, πώς νιώθετε και από πού πιστεύετε ότι ξεκίνησε η συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε τώρα.

Κάντε λίστες. Χωρίστε ένα φύλλο χαρτί στα δύο, και γράψτε σε μία στήλη όσα αρνητικά σκέφτεστε για τον εαυτό σας και τη ζωή σας και στην άλλη όσα αντίστοιχα θετικά μπορείτε να σκεφτείτε. Με έναν όρο: Δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία, αν οι δύο λίστες δεν είναι ίσες σε μέγεθος.

Θέστε μικρούς στόχους. Τόσο μικρούς όσο το να καταφέρετε σήμερα να πάτε μια μικρή βόλτα ή να τελειώσετε μια δουλειά που έχετε αφήσει εδώ και καιρό στη μέση. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε στόχο που πετυχαίνετε.

Προσέξτε τη διατροφή σας. Φροντίστε να καταναλώνετε αρκετά ψάρια και άλλες τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β12. Αποφύγετε το junk food και τα αλμυρά σνακ –όσο και αν ο οργανισμός σας επιμένει ότι τα έχει ανάγκη, επειδή πιστεύει ότι θα του φτιάξουν την διάθεση, το αποτέλεσμα θα είναι μόνο προσωρινό.

Ασκηθείτε. Αναλόγως πόσο σοβαρή κατάθλιψη αντιμετωπίζετε, ίσως μπορείτε, ίσως και όχι. Αν δεν το δοκιμάσετε, δεν θα μάθετε ποτέ. Ζητήστε από έναν πολύ καλό φίλο να έρθει μαζί σας για τρέξιμο, ή απλώς για περπάτημα, και αν δείτε ότι βελτιώνεται έστω και λίγο η διάθεσή σας, κάντε την άσκηση καθημερινή συνήθεια.

Δοκιμάστε καινούριες δημιουργικές δραστηριότητες. Γνωστά και ως χόμπι, είναι τα μικρά εκείνα καθημερινά πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά επειδή έφτιαξες κάτι. Δεν είναι ανάγκη να δεσμευτείτε για εξαμηνιαία σεμινάρια εφόσον δεν ξέρετε αν θα τα φέρετε εις πέρας. Μπορείτε να πειραματιστείτε αρχικά μόνοι σας με τη ζωγραφική, την φωτογραφία, το γράψιμο ή τη μουσική.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v