Οι εχθροί της μνήμης: Τι μας κάνει να ξεχνάμε;

Η διατροφή, ο τρόπος ζωής, οι τραυματικές εμπειρίες και άλλοι παράγοντες που απαντούν στην ερώτηση «γιατί ξεχνάω;» και οι τρόποι να τους αντιμετωπίσουμε.
Οι εχθροί της μνήμης: Τι μας κάνει να ξεχνάμε;
Αναμφίβολα, ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία της μνήμης –και για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα– είναι η ηλικία. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι, οι οποίοι είναι αναστρέψιμοι. Γνωρίστε τους εχθρούς της μνήμης, ώστε να τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Το κάπνισμα: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα βλάπτει εκτός από την υγεία και την μνήμη μας. Ιδιαίτερα ευπαθείς είναι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι καπνιστές.

Το αλκοόλ: Πιθανότατα θα το είχατε μαντέψει. Πέρα, όμως, από την προσωρινή απώλεια μνήμης που προκαλεί το αλκοόλ, έρευνες το έχουν συνδέσει και με πιο μακροχρόνιες βλάβες στο τμήμα του εγκεφάλου που αποθηκεύει πληροφορίες.

Συγκεκριμένες ελλείψεις στη διατροφή μας: Η γλυκόζη είναι η «βενζίνη» του εγκεφάλου και ως εκ τούτου της μνήμης μας, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψή της μπορεί να μας κάνει ξεχασιάρηδες. Το ίδιο ισχύει και για την έλλειψη Βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να προκαλέσει κενά μνήμης.

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης: Δεν επιβαρύνει μόνο την υγεία και τη σιλουέτα σας, κάνει κακό και στη μνήμη σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ζάχαρη που βάζετε στον καφέ σας και φτιάξτε τα σπιτικά γλυκά σας με υποκατάστατα ζάχαρης.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα σιτηρών: Σε αντίθεση με τα προϊόντα ολικής άλεσης, που κάνουν καλό στις αρτηρίες εξαιτίας των ινών που περιέχουν, τα επεξεργασμένα σιτηρά (όπως το λευκό ψωμί) εμποδίζουν την σωστή λειτουργία της μνήμης.

Τα trans λιπαρά: Όχι μόνο αλλάζουν τον μεταβολικό ρυθμό και σκληραίνουν τις αρτηρίες, αλλά επιβραδύνουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου, πράγμα που επηρεάζει φυσικά και τη μνήμη. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και κυρίως αυτά με την ένδειξη «μερικώς υδρογονωμένο» στην ετικέτα τους.

Τα κορεσμένα λίπη: Έρευνα που διεξήχθη σε 6.000 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν μειωμένη γνωστική ικανότητα και λειτουργία μνήμης, σε αντίθεση με εκείνες που κατανάλωναν μονοακόρεστα λιπαρά –οι οποίες σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στα σχετικά τεστ. Κορεσμένα λίπη έχει το κρέας, η πέτσα του κοτόπουλου και το βούτυρο, ενώ μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκουμε σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, το φιστικοβούτυρο και το αβοκάντο. 

Η κατάθλιψη: Έχει, προφανώς, πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία του εγκεφάλου, με μία από αυτές να είναι η κακή λειτουργία της μνήμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη επιδρά στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να θυμάται λεπτομέρειες με ακρίβεια.

Οι τραυματικές εμπειρίες: Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος από την φύση του να προσπαθεί να «σβήνει» τις τραυματικές εμπειρίες, επειδή δεν έχει άλλο τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο εγκέφαλός μας κατασκευάζει μια ψεύτικη ανάμνηση για να αντικαταστήσει την τραυματική εμπειρία –πράγμα που σημαίνει ότι η μνήμη μας δε λειτουργεί σωστά.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v