Έμπολα: Πώς θα προφυλαχθούμε

Πώς μεταδίδεται ο ιός Έμπολα, ποια είναι τα συμπτώματα, πότε εμφανίζονται και τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από τον θανατηφόρο ιό.
Έμπολα: Πώς θα προφυλαχθούμε
Ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση γνωρίζει ο θανατηφόρος ιός Έμπολα ανά τον κόσμο, με τα καταγεγραμμένα θύματα του πυρετού που προκαλεί να ξεπερνούν τους 4.000 νεκρούς. Πώς όμως μεταδίδεται ο συγκεκριμένος ιός και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Έμπολα, τα συμπτώματα και τους τρόπος προφύλαξης.

Τι είναι ο ιός και ο πυρετός Έμπολα
O αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Έμπολα ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1976 στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το στέλεχος που προκαλεί νόσο στον άνθρωπο προσβάλλει και μη ανθρώπινα πρωτεύοντα (πιθήκους, χιμπαντζήδες, γορίλες, νυχτερίδες).

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται οποτεδήποτε από 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση σε Ebola, αλλά ο μέσος όρος είναι 8 έως 10 ημέρες. Τα πρώτα συμπτώματα είναι η ξαφνική εμφάνιση πυρετού κόπωσης, μυϊκών πόνων, πονοκέφαλου και πονόλαιμου. Αυτό ακολουθείται από εμετό, διάρροια, εξάνθημα, εξασθενημένη νεφρική και ηπατική λειτουργία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία (π.χ. αίμα από τα ούλα, αίμα στα κόπρανα).

Πώς μεταδίδεται ο ιός
Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής του δέρματος ή των βλεννογόνων (μάτι, μύτη, στόμα) με αίμα ή σωματικά υγρά του πάσχοντος, αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με τον ιό, μολυσμένα ζώα, κρέας μολυσμένων θηραμάτων. Δεν έχει περιγραφεί μετάδοση μέσω κουνουπιών ή εντόμων. Δεν μεταδίδεται αερογενώς (μέσω της αναπνοής).

Διαβάστε τη συνέχεια και μάθετε για τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό Έμπολα στο iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v