Προστατεύστε το δέρμα σας από τον ανοιξιάτικο ήλιο

Ποιους κινδύνους κρύβει η απότομη έκθεση στο ηλιακό φως την άνοιξη και ποια μέτρα προστασίας χρειαζόμαστε; Tips για… υγιείς ανοιξιάτικες λιακάδες.
Προστατεύστε το δέρμα σας από τον ανοιξιάτικο ήλιο
Ο ήλιος είναι υπεύθυνος για τη γήρανση του δέρματος, για πολλές φωτοδερματοπάθειες αλλά και για τον καρκίνο του δέρματος. Mπορεί, λοιπόν, οι περισσότεροι να σπεύδουμε να προστατευτούμε από αυτόν τους καλοκαιρινούς μήνες με τη χρήση αντιηλιακών και την αποφυγή άμεσης και πολύωρης έκθεσης στον ήλιο, αλλά τι γίνεται με τις ανοιξιάτικες λιακάδες;

Στην Ελλάδα η περίοδος ηλιοφάνειας είναι πολύ μεγάλη και ξεκινάει νωρίς ήδη από τον Μάρτιο με ημέρες έντονης λιακάδας. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε να προστατευόμαστε εγκαίρως από τον ήλιο της άνοιξης, όταν ακόμα το δέρμα δεν είναι προετοιμασμένο για αυτήν την αιφνίδια και απότομη έκθεση σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία.

Από το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αυτή που ασκεί κυρίως επίδραση στο δέρμα του ανθρώπου. Περιλαμβάνει την UVB, υπεύθυνη κυρίως για καρκινογένεση, τη UVA, υπεύθυνη για τη φωτογήρανση, και τη UVC, η οποία όμως απορροφάται από το όζον.

Την άνοιξη, μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να πάθει κάποιος ηλιακό έγκαυμα, διότι οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές και η παραμονή στον ήλιο είναι ευχάριστη. Επίσης το δέρμα μετά από το χειμώνα δεν έχει ξεκινήσει να συνθέτει μελανίνη και είναι εντελώς εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία: Η απότομή έκθεση στον ήλιο ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης φωτοδερματίτιδας, όπως πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός με έντονο κνησμό και εξάνθημα στα εκτεθειμένα μέρη.

Ειδικά για τους ασθενείς με ακμή που βρίσκονται υπό αγωγή με τοπικές θεραπείες με προιόντα όπως ρετινοειδή και υπεροξείδιο του βενζολίου, ο ανοιξιάτικος ήλιος πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να δημιουργηθούν πανάδες στο υπό θεραπεία δέρμα πριν προλάβει ο δερματολόγος να τροποποιήσει την αγωγή με προϊόντα που να επιτρέπουν την έκθεση στον ήλιο.

Η έγκαιρη λοιπόν αντιηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική και το αντιηλιακό να είναι η πρώτη αγορά καλλυντικού μας και όχι να το αγοράζουμε λίγο πριν πάμε διακοπές. Πρέπει να έχει υψηλό δείκτη SPF, που αναφέρεται στην προστασία από τη Β ακτινοβολία.

Διαβάστε την συνέχεια του δημοσιεύματος και τους υπόλοιπους κινδύνους – καθώς και τους αντίστοιχους τρόπους αντιμετώπισης- του ανοιξιάτικου ήλιου στο iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v