Τα αθώα συμπτώματα που μας ανησυχούν

Πόνος στο θώρακα, έντονος πονοκέφαλος, αίμα στην τουαλέτα... Τα συμπτώματα που μας ανησυχούν συχνά δεν είναι αυτό που νομίζουμε.
Τα αθώα συμπτώματα που μας ανησυχούν
του Ευάγγελου Φραγκούλη

Συχνά, στο σώμα μας πυροδοτούνται συμπτώματα, κατ’ αναλογία με το άναμμα λυχνιών ενδεικτικών κακής λειτουργίας της μηχανής του αυτοκινήτου, πχ ένας ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το σύμπτωμα και προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα: Πρέπει να τρέξεις αμέσως στο γιατρό ή απλά να αγνοήσεις το σύμπτωμα; Αποτελεί σημείο μιας σοβαρής υποκείμενης κατάστασης ή μια αθώα εκδήλωση;

Διαξιφιστικός θωρακικός πόνος

Χειρότερος φόβος:
καρδιακό επεισόδιο 
Συχνή αιτία: μυϊκός σπασμός

Ο θωρακικός πόνος αποτελεί έναν εφιάλτη για τον καθένα. Παρόλα αυτά, αν ο πόνος υποχωρήσει σχετικά γρήγορα, δεν είναι τόσο ανησυχητικός. Ένας ξαφνικός, έντονος θωρακικός πόνος δυνατόν να είναι ένας απλός μυϊκός σπασμός, που διαρκεί δευτερόλεπτα έως λεπτά. Είναι συχνότερος σε εφήβους και σε νέους.

Ένας οξύς πόνος, που συνδυάζεται με δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, ζάλη και/ή εφίδρωση είναι δυνατόν να αποτελεί ένα καρδιακό επεισόδιο. Αν ο πόνος επιμένει, καλό θα είναι να ελέγχεται από κάποιον γιατρό. Αν ο πόνος επιδεινώνεται, καλέστε το ΕΚΑΒ και μασήστε μισή ασπιρίνη, για να «αραιώσετε» το αίμα σας και να διευκολύνετε την αιμάτωση της καρδιάς (εκτός αν υπάρχει αντένδειξη πχ αλλεργία στην ασπιρίνη κλπ).

Σοβαρή κεφαλαλγία

Χειρότερος φόβος: αιμορραγία ή όγκος στον εγκέφαλο
Συχνή αιτία: κεφαλαλγία τάσης ή αθροιστική κεφαλαλγία

Πολλοί φοβούνται πως μπορεί να έχουν έναν όγκο στον εγκέφαλο όταν παρουσιάζουν έναν ξαφνικό και έντονο πονοκέφαλο. Πολύ πιθανότερο όμως είναι να παρουσιάζουν απλώς ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσης ή αθροιστική κεφαλαλγία. Παρόλα αυτά είναι δυνατόν ένας εξαιρετικά ισχυρός πονοκέφαλος να αποτελεί σύμπτωμα υπαραχνοειδούς αιμορραγίας- μιας αιμορραγίας μέσα στον εγκέφαλο. Αν ένας πονοκέφαλος είναι αφόρητα ισχυρός, άκουσε το σώμα σου και αναζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η ημικρανία προκαλεί σφύζοντα πόνο, συχνά στην μια πλευρά του κεφαλιού και συχνά συνοδεύεται από ναυτία και φωτοευαισθησία. Οι ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες συνήθως τις πρωτοεμφανίζουν σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών. Κάποιος που είναι άνω των 40 και μέχρι τότε δεν είχε ποτέ εμφανίσει ημικρανία, πιθανότατα παρουσιάζει κεφαλαλγία τάσης ή αθροιστική κεφαλαλγία. Η κεφαλαλγία τάσης προκαλεί ένα σταθερό σφίξιμο κατά μήκος του μετώπου, ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία έναν ξαφνικό, οξύ πόνο τυπικά στη μια πλευρά του κεφαλιού και συνήθως γύρω από το μάτι.

Ο χαρακτήρας της κεφαλαλγίας από όγκο εγκεφάλου συχνά ποικίλει ανάλογα με την εντόπιση, το μέγεθος και το ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Οι πρωινοί πονοκέφαλοι συχνά ανησυχούν τους γιατρούς. Αν επανειλημμένως ξυπνάς με πονοκέφαλο, θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου. Κάνε το ίδιο αν παρουσιάζεις έναν πονοκέφαλο που επιδεινώνεται με το φτέρνισμα ή το βήχα – αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης- ή αν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με λιποθυμία.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τη συνέχεια στο Iatronet.gr.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v