Φάρμακο για την πίεση πολεμά τον καρκίνο

Το αντυπερτασικό φάρμακο Losartan μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια.
Φάρμακο για την πίεση πολεμά τον καρκίνο
Ένα αρκετά δημοφιλές αντυπερτασικό φάρμακο εν ονόματι losartan μπορεί να βοηθήσει στην μάχη κατά του καρκίνου, ενισχύοντας τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Πώς τα ενισχύει; Βάσει ερευνών που έγιναν σε ποντίκια με καρκίνο στο στήθος και το πάγκρεας , φάνηκε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο βελτιώνει την κυκλοφορία των φαρμάκων της χημειοθεραπείας στους όγκους και αυξάνει την ροή του αίματος μέσα σε αυτούς.

«Η αύξηση της ροής του αίματος στα αγγεία που βρίσκονται στον καρκινικό όγκο απουσία χημειοθεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής, αυξάνει το μέγεθος του όγκου. Όμως πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της αυξημένης ροής του αίματος που προκαλείται από το φάρμακο, με την χημειοθεραπεία, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα», εξηγεί ο Rakesh K. Jain, επικεφαλής της έρευνας.

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ήδη κάνουν εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, για να διαπιστώσουν κατά πόσο ο συνδυασμός του φαρμάκου losartan με την χημειοθεραπεία έχει αποτελέσματα και στους ανθρώπους. Αν και η θεραπεία δεν θα τους θεραπεύσει, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα αυξήσει τον χρόνο ζωής τους.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v