Κάπνισμα: Δέκα συμβουλές για να το περιορίσετε

Καπνίζετε σαν φουγάρο και ψάχνετε εναλλακτικές για να περιορίσετε την ανθυγιεινή σας συνήθεια; Δέκα τρόποι και tips για να το κάνετε.
Κάπνισμα: Δέκα συμβουλές για να το περιορίσετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στον… αγώνα για το κόψιμο του καπνίσματος όλοι γνωρίζουν ότι η μόνη πετυχημένη μέθοδος είναι το «μαχαίρι» και πως όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που δεν θέλετε να αποχωριστείτε για πάντα την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια, αλλά θέλετε απλά να την περιορίσετε;

Ακολουθούν δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση και (ευελπιστούμε) θα ανοίξουν το δρόμο για την πλήρη διακοπή του καπνίσματος.

*Από μικρό και από τρελό. Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά –αν δεν έχετε παιδιά, προσφερθείτε να κάνετε baby sitting στα παιδιά φίλων και γνωστών. Δεν έχει σημασία αν θα παίζετε, θα ζωγραφίζετε ή απλά θα μιλάτε: το θέμα είναι πως δεν θα θέλετε να καπνίσετε όσο βρίσκεστε μαζί τους.

* Δεν ταιριάζετε σου λέω. Αποφύγετε τις «παθητικές» ασχολίες που έχετε συνδυάσει στο μυαλό σας με το κάπνισμα, όπως η τηλεόραση, το ξεφύλλισμα περιοδικών ή το σερφάρισμα στο internet.

* Να φεύγει το μυαλό. Προσπαθήστε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες της ημέρας σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, όπως οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία. Αν βγείτε για καφέ, καθίστε στη μεριά των μη καπνιστών.

* Απασχολήστε τα χέρια σας. Όσο αστείο κι αν ακούγεται, το κάπνισμα είναι και συνήθεια των χεριών. Κρατώντας στο χέρι σας οτιδήποτε, από ένα στυλό μέχρι ένα κομπολόι, στην ουσία «ξεγελάτε» τον οργανισμό σας, που έχει συνηθίσει να κάνει τις κινήσεις του καπνίσματος μηχανικά.

* Μακριά και αγαπημένοι. Αποφύγετε τους παράγοντες που σας προκαλούν διάθεση για κάπνισμα όπως καφέδες, οινοπνευματώδη, ξενύχτια, τσακωμούς κλπ.

* Αντικαπνιστικές… τροφές. Καταναλώστε σε αφθονία γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα (ιδιαίτερα εσπεριδοειδή) και λαχανικά, καθώς η γεύση τους έχει αποδειχθεί σε έρευνες πως μειώνει τόσο την επιθυμία όσο και την ίδια τη γεύση του τσιγάρου αν τελικά υποκύψετε στον πειρασμό.

* Σας έρχεται η επιθυμία για ένα τσιγάρο; Ανεβείτε γρήγορα στον διάδρομο. Αυτό τουλάχιστον προτείνει πρόσφατη έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι η σωματική άσκηση πραγματικά βοηθά τους καπνιστές να διακόψουν την συνήθειά τους. Συγκεκριμένα, το εύρημα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Exeter είναι πως η άσκηση μειώνει δραστικά την ξαφνική επιθυμία για νικοτίνη, και ως εκ τούτου, αποτελεί πρώτης τάξεως λύση «της στιγμής», εκείνης δηλαδή της στιγμής που ονειρεύεστε το «τσαφ» του αναπτήρα. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα κατονομάζει το τρέξιμο ή το ποδήλατο ως ιδανικές δραστηριότητες για μείωση της λαχτάρας για την εθιστική ουσία του τσιγάρου.

* Το τρέξιμο και η ποδηλασία δεν είναι οι μόνες σωματικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση και κατά συνέπεια στη διακοπή του καπνίσματος: Η άρση βαρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Shape, μπορεί επίσης να γίνει ο σύμμαχός σας. Στο «πείραμα», οι συμμετέχοντες πραγματοποιούσαν δίωρες ασκήσεις με βάρη επί δώδεκα εβδομάδες, παράλληλα με την γενικότερη προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο στόχος έγινε πιο εύκολα εφικτός, σε σχέση με όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να συμμετέχουν στον συγκεκριμένο τύπο άσκησης.

* Σηκωθείτε αμέσως από το τραπέζι μόλις φάτε και βουρτσίστε τα δόντια σας ή κάντε έναν περίπατο, για να μην μπείτε στον πειρασμό του πλέον δελεαστικού τσιγάρου, αυτού που ακολουθεί το φαγητό.

* Άδραξε την μέρα. «Γεμίστε» τις ημέρες σας με ασχολίες που σας ευχαριστούν, ενώ ταυτόχρονα σας κρατούν απασχολημένους, ώστε να μη σκέφτεστε διαρκώς πόσο πολύ θα θέλατε να καπνίσετε.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v