Αγγλία: Άνδρας που έχασε την μύτη του μεγαλώνει άλλη στο… χέρι του

Ένας Άγγλος επιχειρηματίας ο οποίος έχασε την μύτη του εξαιτίας καρκίνου στο δέρμα, αναμένεται σύντομα να αποκτήσει καινούργια η οποία «φυτρώνει» στο χέρι του χάρη σε μια πρωτοποριακή θεραπεία βλαστοκυττάρων.
Αγγλία: Άνδρας που έχασε την μύτη του μεγαλώνει άλλη στο… χέρι του
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας θυμίζει η περίπτωση ενός 53χρονου Άγγλου επιχειρηματία, ο οποίος έχοντας χάσει την μύτη του εξαιτίας καρκίνου στο δέρμα αναμένεται σύντομα να αποκτήσει καινούργια. Όχι μέσω μεταμόσχευσης, αλλά μέσω μιας πρωτοποριακής θεραπείας βλαστοκυττάρων, η οποία του επιτρέπει κυριολεκτικά να μεγαλώσει μια νέα μύτη στο χέρι του.

Ο επικεφαλής καθηγητής του πειράματος, Alex Seifalian δήλωσε ότι η νέα μύτη θα είναι ακριβώς ίδια με την παλιά, ενώ ελπίζει ότι θα μπορεί να ανιχνεύει και οσμές. Το πείραμα αυτό, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια ολοκληρωμένη μύτη θα δημιουργηθεί από το μηδέν και θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπεία για ασθενείς όπως στρατιώτες και θύματα τροχαίων, αναφέρει η Daily Mail.

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, δημιουργήθηκε ένα γυάλινο καλούπι της μύτης, το οποίο ψεκάστηκε με ένα κυψελοειδές υλικό έτσι ώστε να σχηματίσει ένα βιολογικό ικρίωμα. Πάνω σε αυτό, θα μπορούσαν να προσαρτηθούν τα νέα κύτταρα. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αφαίρεσαν το γυάλινο καλούπι και το ικρίωμα καλύφθηκε με εκατομμύρια βλαστοκύτταρα τα οποία με την βοήθεια ειδικών χημικών ουσιών σχημάτισαν χόνδρους. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές πρόσθεσαν χειρουργικά ένα μικρό μπαλόνι κάτω από το δέρμα του άνδρα στο χέρι και σταδιακά το φούσκωσαν έτσι ώστε να τεντώσει το δέρμα του και να γίνει αρκετά χαλαρό ώστε να φιλοξενήσει την νέα μύτη.

Πριν από δύο μήνες, τοποθετήθηκε στο χέρι του το ικρίωμα με τα βλαστοκύτταρα, ενώ μέχρι σήμερα η… νεογέννητη μύτη μεγαλώνει σιγά σιγά πάνω στο χέρι του ασθενή, αναπτύσσοντας τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και το δέρμα που θα είχε και μια κανονική μύτη. Σε έναν μήνα περίπου, η μύτη θα είναι έτοιμη για αφαίρεση και θα μπορεί να μπει χειρουργικά στο πρόσωπό του.

Το πείραμα μοιάζει αρκετά με ένα αντίστοιχο του 1990, στο οποίο Αμερικάνοι ερευνητές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να φυτρώσουν αυτιά πάνω σε ποντίκια, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσουν σε μεταμοσχεύσεις.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v